ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley – Goldman Sachs: Το ράλι στη Wall Street έχει τελειώσει

Οι προοπτικές των εταιρικών κερδών είναι αντίθετες με την πρόσφατη ανάκαμψη στις αγορές, σύμφωνα με αναλυτές των Morgan Stanley και Goldman Sachs.

Οι Michael J. Wilson και David J. Kostin αναμένουν πως τα περιθώρια εταιρικής κερδοφορίας θα περιοριστούν το επόμενο έτος λόγω της αύξησης κόστους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Wilson, «το ράλι έχει τελειώσει».

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αυτών ακολουθούν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά δεδομένα κερδοφορίας του β’ τριμήνου τα οποία οδήγησαν και στο απότομο ράλι των αμερικανικών αγορών. Η πιθανή εξομάλυνση της στρατηγικής της Fed και τα μακροοικονομικά δεδομένα αύξησαν την επενδυτική διάθεση ορισμένων επενδυτών.

«Αν και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών συνεχίζουν να αυξάνονται γοργά, το κόστος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό», τόνισε ο Wilson ο οποίος υπογράμισε πως οι εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών για θετικά εταιρικά περιθώρια κέρδους το 2023 θα αποδειχθούν λανθασμένες «λόγω των κοστολογικών πιέσεων και της μείωσης της ζήτησης».

Παρόμοια είναι και η άποψη του David J. Kostin ο οποίος τονίζει πως το αυξημένο κόστος των εταιρειών θα μειώσει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους. Ο αναλυτής υπολογίζει πως τα καθαρά περιθώρια αυτά θα μειωθούν κατά 25 μ.β. το 2023 σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, ιδιαίτερα σε αυτούς των εμπορευμάτων, της ενέργειας και της υγείας.

Ο Wilson, ο οποίος είχε προβλέψει το sell-off στις αγορές, αποκάλεσε το πρόσφατο ράλι ως «bear market rally» το οποίο έλαβε χώρα εν μέσω ανησυχιών για ύφεση. Αν και πιστεύει πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο ζενίθ του και «αναμένεται να μειωθεί γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύει η αγορά», η πτώση αυτή δε θα επιβοηθήσει τις χρηματαγορές αφού θα περιορίσει τη μόχλευση και θα επιδεινώσει τα περιθώρια κερδοφορίας των εταιρειών.

«Πιστεύουμε πως η επίτευξη του πληθωριστικού ζενίθ και το πρόσφατο ράλι αποτελεί πρώιμο εορτασμό αφού θα πρέπει να αναμένουμε τα εταιρικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου», τόνισε ο Wilson.

Οι αναλυτές της BofA υποστηρίζουν πως ο δείκτης S&P 500 θα κυμανθεί μεταξύ των 3.800 και 4.200 μονάδων μέχρι την επόμενη συνεδρία της Fed τον Σεπτέμβριο.

Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις, οι αναλυτές της JPMorgan τονίζουν πως η αναλογία ρίσκου-ανταμοιβής βρίσκεται σε «σχετικά καλά επίπεδα».

Διαβάστε ακόμα:

XRTC: Σε νέο κύκλο ανάπτυξης και ευκαιριών η ακτοπλοΐα (πίνακας)

ΡΑΕ: Συμμορφώθηκαν -πλην ενός- οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τα τιμολόγια και τις διαφημίσεις

Ρωσία: Τέλος οι παραδόσεις πετρελαίου σε 3 χώρες της Ευρώπης μέσω Ουκρανίας

ΠΗΓΗ NEWMONEY