ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nord Stream 2: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αποσύρονται από τον αγωγό, δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν «τις εταιρείες στις οποίες δυνητικά μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις»

Τουλάχιστον 18 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν είτε αποσυρθεί από την κατασκευή του Nord Stream 2, είτε βρίσκονται στη διαδικασία αποχώρησης από το έργο λόγω των απειλών να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο αμερικανικό Κογκρέσο την Παρασκευή -αλλά προς το παρόν δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις μόνο σε μία, τη ρωσική εταιρεία KVT-RUS, που διαθέτει το ρωσικό πλοίο τοποθέτησης σωλήνων Fortuna, αλλά έχουν δηλώσει ότι «θα προβούν σε περαιτέρω ενέργειες».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, αναφερόμενος στις αποχωρήσεις από το έργο των ευρωπαϊκών εταιρειών, δήλωσε ότι «αυτό δείχνει πως οι νομοθετικοί στόχοι και οι ενέργειές μας υπήρξαν επιτυχείς» και ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν «τις εταιρείες στις οποίες δυνητικά μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις».

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε αρκετές άλλες εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή και πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου μήκους περίπου 1.200 χιλιομέτρων, που φτάνει από τη Ρωσία στη Γερμανία υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής.

Οι εργασίες στον αγωγό είχαν ξαναρχίσει τον Δεκέμβριο μετά την αναστολή τους για σχεδόν έναν χρόνο, ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων. Η κατασκευή μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας στο τμήμα της ΑΟΖ της Γερμανίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Αποσύρονται οι γερμανικές, ελβετικές και βρετανικές εταιρείες

Οι περισσότερες από τις εταιρείες που τερματίζουν τη συμμετοχή τους στο έργο είναι ασφαλιστικές, οι περισσότερες από τις οποίες εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους είναι η ασφαλιστική εταιρεία Munich Re Syndicate Limited με έδρα το Μόναχο και η ελβετική Zurich Insurance Group.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Axa Group με έδρα της το Παρίσι και η εταιρεία πολιτικών μηχανικών Bilfinger of Mannheim, έχουν επίσης τερματίσει τη συμμετοχή τους στο έργο.

Η Ουάσιγκτον αντιτίθεται έντονα στην κατασκευή του Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι ο αγωγός θα οδηγήσει σε υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Τόσο ο πρόεδρος Τζό Μπάιντεν, όσο και ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το έργο αυτό.

Η Γαλλία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επικρίνει το έργο. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση διατήρησε τη δέσμευσή της για την ολοκλήρωση του αγωγού, παρά τις κριτικές και τις πιέσεις που ασκούνται για την ακύρωσή του εξαιτίας των κατασταλτικών μέτρων που χρησιμοποιεί η ρωσική κυβέρνηση εναντίον του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και των υποστηρικτών του.

Διαβάστε ακόμη

Mega deal στη ναυτιλία: Το 45% της GasLog του Πήτερ Λιβανού απέκτησε η ΒlackRock

Ελλάκτωρ: Από την Εύβοια ξεκινά η μεγάλη συμφωνία με την πορτογαλική EDPR

Η κινεζική start-up που ετοιμάζεται να μπει στη Wall Street

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts