ΥΓΕΙΑ

Novo Nordisk: Συνεργασία με τη Microsoft για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων φαρμάκων

  • Ρούλα Τσουλέα

Novo Nordisk

Οι δύο εταιρείες δημιουργούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποιημένη σύνοψη και ανάλυση πληροφοριών, καθώς και για την πρόβλεψη του κινδύνου αναπτύξεως αθηροσκληρητικής καρδιαγγειακής νόσου.

Νέα στρατηγική συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο συνήψαν η Novo Nordisk και η Microsoft, για να συνδυάσουν τις υπηρεσίες της Microsoft, το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) με τις δυνατότητες ανακάλυψης και ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novo Nordisk.

Η Microsoft παρέχει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, τα βασικά επιστημονικά μοντέλα και τη μακροχρόνια τεχνογνωσία της. Συνεργαζόμενη με τους ειδικούς επιστήμονες του τομέα της υγείας της Novo Nordisk, έχει ως στόχο την επιτάχυνση του Τομέα Έρευνας & ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτή τη νέα συνεργασία που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε στενά με τους ειδικούς της Microsoft, καθώς προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες της ψηφιακής επιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας μας», δήλωσε ο κ. Lars Fogh Iversen, Senior Vice President, Digital Science & Innovation της Novo Nordisk. «Μαζί, βρισκόμαστε σε μια νέα πορεία ώστε να επιτρέψουμε την ταχύτερη και κλιμακούμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανακάλυψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, οδηγώντας τελικά σε περισσότερες πρωτοποριακές λύσεις, με όφελος στην αποτελεσματικότητα των προϊόντων και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών».

«Η συνεργασία με τη Novo Nordisk είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς ώστε να προωθήσουμε την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και να την εφαρμόσουμε με τρόπο που να ενισχύει την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου», δήλωσε ο κ. Vijay Mital, Corporate Vice President, AI Architecture & Strategy, του Τμήματος Τεχνολογίας & Έρευνας της Microsoft. «Για να επιτευχθεί αυτή τη φιλοδοξία, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε τύπο πληροφοριών που οι ειδικοί σε θέματα υγείας θεωρούν πολύτιμες. Παράλληλα απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικοτήτων και των δύο εταιρειών».

Δύο περιπτώσεις χρήσης

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που προκύπτουν από τη συνεργασία της Novo Nordisk με τη Microsoft θα εφαρμοστούν στις δύο ακόλουθες περιπτώσεις χρήσης:

  1. Στην αυτοματοποιημένη σύνοψη και ανάλυση πληροφοριών από πηγές όπως, η βιβλιογραφία, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι επιστημονικές εκθέσεις και τα διεθνή φόρουμ. Στόχος είναι να αποκτηθούν νέες και ευρύτερες επιστημονικές γνώσεις.
  2. Στην ανάπτυξη μοντέλων που προβλέπουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αθηροσκληρητική καρδιαγγειακή νόσο. Η νόσος προκαλείται από συσσώρευση λιπιδίων, χοληστερόλης και άλλων ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών. Η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον εντοπισμό νέων θεραπευτικών στόχων και τον καθορισμό βιοδεικτών της νόσου.

Η Novo Nordisk και η Microsoft αναπτύσσουν μία πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, όπου ένα σύνολο μεγάλων ψηφιακών μοντέλων θα εκτελεί πολλαπλές διεργασίες. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη νέων έργων και υποθέσεων χρήσης, σε συνεχή βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts