
Parostiā και Rada – Δύο κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες στην Πάρο
Γιάννης Κιόρογλου και Γκίκας Ξενάκης υπογράφουν τα γευστικά μενού κομψών εστιατορίων που στέκουν δίπλα στα κύματα του Αιγαίου.
«Αγκυροβολημένη» στο κέντρο των Κυκλάδων, η Πάρος είναι γνωστή για τις πανέμορφες αμμουδένιες παραλίες της, τα πλακόστρωτα δρομάκια της Νάουσας με τις βοκαμβίλιες και την έντονη νυχτερινή ζωή ενώ τα περίφημα μάρμαρά της έχουν δώσει πνοή σε εμβληματικά γλυπτά, που έχουν σαγηνέψει όσους τα έχουν αντικρίσει, ανάμεσά τους η φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου και ο Ερμής του Πραξιτέλη. Το νησί βρίσκεται σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης και πολλών ξένων τουριστών. Η αύξηση των επισκεπτών στην Πάρο ενίσχυσε την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και των νέων γαστρονομικών εγχειρημάτων, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Νάουσα, αλλά και στις γύρω περιοχές, όπως η παραλία των Αγίων Αναργύρων, πάνω στην οποία βρίσκονται δύο αξιόλογα εστιατόρια – το Parostiā και το Rada – που ξεχωρίζουν για τις προσεγμένες γεύσεις τους, την αισθητική τους και τη συνολική εμπειρία που προσφέρουν.
Parostiā
Μέρος του καλαίσθητου ξενοδοχείου Cosme, το Parostiā έχει πιάσει θέση μπροστά στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και αγναντεύει τα κύματα αλλά και τα κάτασπρα σπιτάκια της Νάουσας. Open air και με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, το εστιατόριο δημιουργεί ευχάριστη διάθεση. Πέτρα, καλαμωτές, φυσικό ξύλο και λευκό σε έπιπλα και περβάζια συνθέτουν ένα προσεγμένο και χαλαρό σκηνικό, συνώνυμο του καλοκαιριού.

Consultant σεφ του εστιατορίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι ο διάσημος Γιάννης Κιόρογλου (La Guérite, La Petite Maison, Shellona, Αnne), του οποίου οι γεύσεις έχουν αγαπηθεί στο Παρίσι, τις Κάννες και το Σαιν Τροπέ. Στο Parostiā, ο Κιόρογλου συνθέτει ένα μενού που παντρεύει αρτιστικά γεύσεις σύγχρονης μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας με τοπικές πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές της Πάρου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει δημιουργικές σαλάτες, δροσερά πιάτα με ωμά, πληθωρικές μακαρονάδες, ψητά και μαγειρευτά ψάρια και θαλασσινά καθώς και εκλεκτά κρέατα.

Χειροποίητο ψωμί και ελιές

Γούνα Πάρου

Κολοκυθοανθοί tempura

Σεβίτσε σαλατούρι
Ο σεφ μεταμορφώνει το σαλατούρι, έναν κλασικό Παριανό μεζέ με σαλάχι, σε ένα όμορφα όξινο και άκρως αρωματικό σεβίτσε με κάπαρη, ελιές, κρέμα από ψητά λεμόνια, σιναπόσπορο και μαϊντανό, που αποτελεί την καλύτερη αρχή του γεύματος. Ένα ακόμα τοπικό έδεσμα, η γούνα Πάρου, εμφανίζεται ανανεωμένη με σκουμπρί, πουρέ μελιτζάνας, πεπόνι και πίκλα σέλερι, που χαρίζει στο πιάτο ωραία ισορροπία ανάμεσα σε γήινα και γλυκά στοιχεία.
Γευστικοί, καλοτηγανισμένοι και ανάλαφροι είναι οι κολοκυθοανθοί tempura με παρμεζάνα και σάλτσα ντομάτας ενώ ενδιαφέροντα είναι ακόμη τα νιόκι με αυγοτάραχο σε sauce από μάραθο και λεμόνι, η σφυρίδα με πράσινα φασολάκια καθώς και το καλαμάρι με πέστο και μυρωδικά. Και στα ψητά κρέατα το Parostiā έχει υψηλές επιδόσεις, με τη βουτυράτη και μεστή Tomahawk Black Angus να ψήνεται στην εντέλεια στο Josper και να καταφθάνει στο τραπέζι σκορπώντας απίθανα αρώματα.

Καλαμάρι πέστο μάραθο

Σφυρίδα λαδερό

Tomahawk black angus

Magic choco ball
Στα επιδόρπια, ο κομψός συνδυασμός όξινων και ελαφρώς υπόπικρων γεύσεων κάνουν το Magic choco ball να ξεχωρίζει – σφαίρα και κρύα σούπα σοκολάτας με κάρδαμο, πικρή αλατισμένη καραμέλα και μαρμελάδα πορτοκάλι.
Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει επιλογές από τον Παριανό, τον Ελληνικό αλλά και το διεθνή αμπελώνα που πλαισιώνουν και αναδεικνύουν το γεύμα. Με ευχάριστη ατμόσφαιρα, φιλική εξυπηρέτηση και νόστιμες γεύσεις, το Parostiā είναι must για τους λάτρεις των ελληνο-μεσογειακών γεύσεων.
Parostiā: Cosme Hotel Paros, Νάουσα 84401, Πάρος, τηλ. +30 22844 40000
Rada
Με γήινους τόνους και απαλές γραμμές στην αρχιτεκτονική του, το elegant ξενοδοχείο Cove Paros γίνεται στην κυριολεξία ένα με το φυσικό του περιβάλλον. Την πρόσοψή του, προς τη μεριά της παραλίας, κοσμεί το Rada. Με μίνιμαλ και boho chic αισθητική, το open air εστιατόριο αγκαλιάζεται από δέντρα ενώ τα τραπέζια του απλώνονται πάνω στην άμμο αλλά και στο patio, που βρίσκεται μπροστά από το μεγάλο μπαρ. Το όλο σκηνικό δημιουργεί μια χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα, στην οποία προστίθεται η σπιτική φιλοξενία.

Η κουζίνα του Rada ακολουθεί μονοπάτια μοντέρνων ελληνικών γεύσεων που σχεδιάζει ο περίφημος σεφ Γκίκας Ξενάκης (Aleria, Ladyfinger). Τον μικρό μα περιεκτικό κατάλογο απαρτίζουν ολόφρεσκα ωμά, δροσερές σαλάτες καθώς και ψητά αλλά και μαγειρευτά με θησαυρούς από τη θάλασσα και τη στεριά.
Δροσιά και φρεσκάδα συναντιούνται στο σεβίτσε λαυράκι που μαρινάρεται σε εσπεριδοειδή και ολοκληρώνεται με καυτερή πιπεριά τσίλι, τζίντζερ και πίκλα από Παριανό μάνγκο ενώ η σαλάτα με βλίτα στη σχάρα, crispy σκορδαλιά αμυγδάλου, κολοκύθι, πληθώρα αρωματικών και παντζάρι – ψητό αλλά και σε μαρμελάδα – κεντρίζει το ενδιαφέρον με τους ωραίους και άρτιους συνδυασμούς των γεύσεών της.

Μελιτζανοσαλάτα

Σεβίτσε λαβράκι

Βλήτα στη σχάρα

Χταπόδι σχάρας
Πολλά ακόμα νόστιμα πιάτα, με εξαιρετικές συνθέσεις πρώτων υλών, κάνουν την εμφάνισή τους στο φετινό κατάλογο, όπως το ψητό χταπόδι με βλίτα, καπαροσαλάτα και αλιάδα (πατάτα με σκόρδο), το κριθαράκι με γαρίδες, κρέμα παντζαριού, κονφί ντομάτας, σαλάμι λευκάδος, ταραμά με μελάνι σουπιάς, βασιλικό και κολοκυθάκι καθώς και το μοσχαράκι με μαρμελάδα ντομάτας, σάλτσα κύμινου, κρέμα γραβιέρας και μελιτζάνα – σε μορφή κρέμας αλλά και αποξηραμένη. Το γευστικό κρεσέντο κορυφώθηκε με ένα αρνάκι μπρεζέ που έλιωνε στο στόμα συνοδεία κρέμας ρεβιθιού, αρωματικού γιαουρτιού, μπριάμ λαχανικών και σος δεντρολίβανου.

Κριθαράκι με γαρίδες

Μοσχάρι με μελιτζάνα

Μελωμένο αρνάκι

Μους ξινομυζήθρα

Μιλφέιγ γαλακτομπούρεκο
Στα επιδόρπια, την προσοχή τραβά το «πειραγμένο» μιλφέιγ, με κρέμα από γαλακτομπούρεκο, κομποτέ ροδάκινο και σορμπέ πορτοκάλι, για τον έντεχνο συνδυασμό ήπιας γλυκύτητας και ελαφριάς οξύτητας.
Στα κρασιά ο ελληνικός αμπελώνας έχει την τιμητική του ενώ πολύ αξιόλογη είναι και η λίστα με κοκτέιλ την οποία υπογράφει ο Βασίλης Κυρίτσης με προσωπικό μου αγαπημένο το “the Peachy” με λευκή τεκίλα, ροδάκινο, βανίλια και σόδα ανανά. Με τρία χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, το Rada συνεχίζει να ανανεώνεται και να παρουσιάζει κάθε σεζόν νόστιμες και ολοκληρωμένες γαστρονομικές προτάσεις.
Rada: Cove Paros, Νάουσα 84701, Πάρος, τηλ. +30 697 3811500
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα
ΠΗΓΗ NEWMONEY