ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PIMCO: Γιατί οι 75 μονάδες είναι οι νέες 25 μονάδες

Τη νέα «κανονικότητα» φαίνεται ότι εκπροσωπούν οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, όπως υποστηρίζει η PIMCO, παραπέμποντας στη νέα μεγάλη παρέμβαση της Federal Reserve. 

Το βράδυ της Τετάρτης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 3% – 3,25%.

Σύμφωνα με το fund ομολόγων, αυτή η επιθετική στάση ερμηνεύεται και δικαιολογείται από την επιδείνωση της εικόνας του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα (8,3% τον Αύγουστο), ενώ ταυτόχρονα ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιταχύνεται.

Την ίδια στιγμή, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται ξανά -μετά τις αδύναμες επιδόσεις του α’ εξαμήνου- με την αγορά εργασίας να αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική στις μακροοικονομικές αβεβαιότητες.

Ως αποτέλεσμα, η Federal Reserve αποφάσισε να προχωρήσει στην περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αναθεωρώντας κατά 75 έως 100 μονάδες βάσης τον τελικό στόχο των επιτοκίων (4,6%).

Κι αυτό, διότι αν και προς το παρόν η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ύφεση της οικονομίας, είναι σαφές ότι μια οπισθοχώρηση του ΑΕΠ, η οποία θα συνδυάζεται με αύξηση της ανεργίας, είναι αυτό που απαιτείται για να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Pimco θεωρεί ότι τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει ακόμη μία αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης, προτού ο ρυθμός επιτοκιακής σύσφιγξης επιβραδυνθεί τον Δεκέμβριο. Με άλλα λόγια, καταλήγει, «οι 75 μονάδες είναι οι νέες 25 μονάδες». 

Διαβάστε επίσης

Η αλά τούρκα ΜΚΟ και ένα… ξεπλυματάκι, το «όχι» του Ολλανδού και το σχολείο στο Ελληνικό

Σε νέο ιδιοκτήτη η οικία-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (pics)

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων (διαγράμματα)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts