ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Post Office Travel Money: Αυτές είναι οι πιο φθηνές πόλεις για χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις στην Ευρώπη

Η Ρίγα ανακηρύχθηκε ο φθηνότερος προορισμός για ένα ταξίδι στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης, για πέμπτη συνεχή φορά, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Χριστουγεννιάτικων Αγορών του Post Office.

Η πρωτεύουσα της Λετονίας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ετήσια έρευνα του Post Office, μεταξύ 12 ευρωπαϊκών πόλεων.

Πιο συγκεκριμένα, ένα διάλειμμα δύο διανυκτερεύσεων στη Ρίγα, για δύο άτομα, την περίοδο των Χριστουγέννων, κοστίζει 506 λίρες, δηλαδή 46% φθηνότερα από τη Βιέννη, που είναι η πιο ακριβή πόλη στο Βαρόμετρο Χριστουγεννιάτικων Αγορών.

Οι υπολογισμοί του Post Office βασίζονται σε πτήσεις μετ’ επιστροφής, διαμονή με πρωινό, μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο, δύο βραδινά γεύματα για δύο άτομα με κρασί, καθώς και καφέ και εορταστικά ποτά και σνακ στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η Ρίγα αναδείχθηκε επίσης ως ο φθηνότερος προορισμός το 2022, το 2019, το 2018 και το 2017, ενώ το 2020 και το 2021 δεν είχε δημοσιεύθηκε η σχετική έρευνα λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Post Office, η νίκη της Ρίγας φέτος ήταν αποτέλεσμα των χαμηλού κόστους πτήσεων και των ανταγωνιστικών τιμών διαμονής και όχι των τιμών για γεύματα και ποτά, καθώς η πόλη κατατάχθηκε μόλις στην έκτη φθηνότερη θέση όσον αφορά τις τιμές των γευμάτων/ποτών.

Το συνολικό κόστος είναι 1% χαμηλότερο από πέρυσι και σχεδόν 10% φθηνότερο από τη Στοκχόλμη, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο βαρόμετρο φέτος, με το κόστος για δύο διανυκτερεύσεις, για δύο άτομα, να διαμορφώνεται στις 600 λίρες.

Ενώ τα γεύματα και τα ποτά παραμένουν ακριβά πρωτεύουσα της Σουηδίας, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της στην ανατολική Ευρώπη, η αύξηση της αξίας της στερλίνας κατά 9,4%, έναντι της σουηδικής κορώνας βοήθησε στη μείωση των τιμών.

Το Post Office ανέφερε επίσης την ισχυρή διαθεσιμότητα ξενοδοχείων στη Στοκχόλμη και τη μείωση του κόστους πτήσεων λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού στο δρομολόγιο μεταξύ Λονδίνου και Στοκχόλμης .

Το συνολικό κόστος ενός διαλείμματος δύο διανυκτερεύσεων στη Στοκχόλμη είναι μειωμένο κατά περισσότερο από 25%εφέτος,  σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην τρίτη θέση με συνολικό κόστος σχεδόν 560 λίρες, το Ζάγκρεμπ είναι μόνο 10 πένες ακριβότερο από τη Στοκχόλμη. Οι τιμές στην κροατική πρωτεύουσα φαίνεται να μην επηρεάζονται από την αλλαγή του νομίσματος της χώρας από το κούνα στο ευρώ, όπως αναφέρει το Post Office.

Οι τιμές των γευμάτων και των ποτών είναι μόνο 0,6% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το βαρόμετρο, ενώ ένα διάλειμμα δύο διανυκτερεύσεων στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Στοκχόλμης κοστίζει 2,8% περισσότερο από ό,τι το 2022.

Οι πιο ακριβές πόλεις για ένα διάλειμμα στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης είναι η Βιέννη (933 λίρες) και η Κοπεγχάγη (902 λίρες), σύμφωνα με το βαρόμετρο του Post Office.

Η Laura Plunkett, επικεφαλής του Travel Money στο Post Office, δήλωσε: “Το φετινό Βαρόμετρο των Χριστουγεννιάτικων Αγορών παρέχει τις καλύτερες δυνατές αποδείξεις ότι θα αποδίδει πάντα καρπούς η συνεκτίμηση όλων των εξόδων των διακοπών πριν από την κράτηση ενός ταξιδιού στο εξωτερικό. Όπως δείχνει η έρευνα, η έλλειψη πτήσεων πριν από τα Χριστούγεννα έχει οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος ταξιδιού στην Κρακοβία, που συνήθως είναι μία από τις πόλεις με την καλύτερη τιμή στις έρευνες τιμών που διεξάγουμε, ενώ η καλή διαθεσιμότητα πτήσεων έχει μειώσει το κόστος των city breaks στη Ρίγα και τη Στοκχόλμη. Ωστόσο, το χαμηλό κόστος γευμάτων και ποτών μπορεί επίσης να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική τιμή ενός σύντομου ταξιδιού, και αυτό εξηγεί γιατί το Ζάγκρεμπ, η Πράγα και η Βουδαπέστη είναι πόλεις που πρέπει να εξετάσουν οι παραθεριστές που σχεδιάζουν ένα διάλειμμα στη χριστουγεννιάτικη αγορά”.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί με τις καλύτερες τιμές για χριστουγεννιάτικες διακοπές το 2023

Προορισμός Ταξιδιωτικό κόστος Μεταβολή % έναντι του 2022
1. Ρίγα, Λετονία £505.73 -1%
2. Στοκχόλμη, Σουηδία £559.50 -25.2%
3. Ζάγκρεμπ, Κροατία £559.60 +2.8%
4. Πράγα, Τσεχία £640.23 -13.1%
5. Ταλίν, Εσθονία £663.38 -3.5%
6. Βουδαπέστη, Ουγγαρία £713.25 -4.9%
7. Λιλ, Γαλλία £739.82 +1.6%
8. Κρακοβία, Πολωνία £755.83 +15.8%
9. Βερολίνο, Γερμανία £768.01 -4.1%
10. Σάλτσμπουργκ, Αυστρία £846.02 +8.5%
11. Κοπεγχάγη, Δανία £901.62 +1.6%
12. Βιέννη, Αυστρία £932.61 +0.8%

 

 

The post Post Office Travel Money: Αυτές είναι οι πιο φθηνές πόλεις για χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις στην Ευρώπη appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts