ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Riksbank: «Το Bitcoin δε θα αποφύγει την εποπτεία των ρυθμιστών»

Αν και οι ρυθμιστές ανά τον κόσμο προσεγγίζουν το Bitcoin με σκεπτικισμό, αυτό δεν έχει αποθαρρύνει επενδυτές, όπως η Goldman Sachs Group και άλλες, να προσφέρουν υπηρεσίες crypto 

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα πιθανά δε θα καταφέρουν να αποφύγουν την εποπτεία των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας

Αν και οι ρυθμιστές ανά τον κόσμο προσεγγίζουν το Bitcoin με σκεπτικισμό, αυτό δεν έχει μετριάσει τους πιθανούς επενδυτές, με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street, όπως Goldman Sachs Group και άλλες, να προσφέρουν υπηρεσίες crypto. 

«Οταν κάτι γιγαντώνεται, τότε υπάρχουν πιθανά προβλήματα, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ή οι υπολογισμοί των συμφερόντων των καταναλωτών», ανέφερε ο διοικητής της Riksbank, Στέφαν Ινγκβες, ενώ προσέθεσε πως «γι αυτό πιστεύω πως θα υπάρξει ρυθμιστική εποπτεία».

Η υπουργός χρηματαγορών της Σουηδίας, Ασα Λιντχάγκεν ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει μέτρα περιορισμού των πλατφόρμων ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων αλλά υπογράμμισε πως οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνουν υπόψη τη διεθνή συνεργασία αλλά και τη διεθνή πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως θα υπάρξει εποπτεία ενός προϊόντος το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει την εποπτεία αυτή. Αυτό, όμως, δε σταματά τις κυβερνήσεις. Η Κίνα έχει ήδη αυξήσει τις πιέσεις της προς τους “πιστούς” των κρυπτονομισμάτων, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να επιβάλλει πρόσφατα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πως δε θα μπορούν να δέχονται κρυπτονομίσματα ως πληρωμή για υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο δεν έχει παταχθεί ολικά ακόμη.

Στις ΗΠΑ, οι ρυθμιστές της Fed «μελετούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος», σύμφωνα με τον Ράνταλ Κουάρλς, αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας. Αλλά οι ομοσπονδιακές αρχές χρειάζονται χρόνο για να βρουν τους κατάλληλους τρόπους, πριν τους επιβάλλουν. Στην ΕΕ, η Κομισιόν βρίσκεται και αυτή σε διαβουλεύσεις. 

Στέφαν Ινγκβες

Η κούρσα για τη θέσπιση επίσημων ψηφιακών νομισμάτων

 Η Σουηδία, όπως και η Κίνα, είναι δύο από τις χώρες που οδηγούν την προσπάθεια θέσπισης ενός ψηφιακού νομίσματος. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που τα μετρητά έχουν αρχίσει να… εξαφανίζονται, ενώ προσπαθούν να καλύψουν τις “τρύπες” από τις οποίες προσπαθούν να παρεισφρήσουν τα κρυπτονομίσματα. Ο Ινγκβες έχει υπολογίσει στο παρελθόν πως η Σουηδία μπορεί να έχει μία e-κορώνα την επόμενη πενταετία. 

Διαβάστε ακόμη:

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Πάνω από €2,2 δισ. του κόστισαν οι 17 κούπες της Τσέλσι

Κομισιόν – Έκθεση Αξιολόγησης: Έως Μάρτιο αντί για Αύγουστο τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ

Νίκος Λούλης: «Το ντιλ Chipita – Mondelez θα ανοίξει πόρτες και στην Μύλοι Λούλης»

ΠΗΓΗ NEWMONEY