ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

RND: Η Ελλάδα στα όριά της μετά την κακοκαιρία Daniel

Τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και ανυπολόγιστες απώλειες καλλιεργειών στη Θεσσαλία αφήνει πίσω του ο τυφώνας Daniel.

Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) εξηγεί πως οι κατεστραμμένες σοδειές «θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές. Πολλοί αγρότες, μικροί επιχειρηματίες και βιομηχανίες στην περιοχή ενδέχεται ακόμη να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Λόγω αυτού οι τράπεζες απειλούνται με καθυστερημένες εξοφλήσεις δανείων. Οι ειδικοί του χρηματοπιστωτικού κλάδου εκτιμούν ότι οι πιστωτικοί αυτοί κίνδυνοι ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ταυτοχρόνως, «ο θυμός και η απελπισία αυξάνονται μεταξύ των πληγέντων. Διαμαρτύρονται ότι η παροχή βοήθειας ήταν καθυστερημένη και ανοργάνωτη. […] Πρόκειται για την τρίτη καταστροφή φέτος, μετά το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας τον Φεβρουάριο και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το κράτος και αυτό το αίσθημα θα μπορούσε να ωφελήσει τους δεξιούς λαϊκιστές».

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως το κράτος τους έχει εγκαταλείψει Εικόνα: Louisa Gouliamaki/REUTERS

Το RND επισημαίνει πως «η καταστροφή πλήττει την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή. Η χώρα είναι υπερχρεωμένη και εξακολουθεί να είναι οικονομικά αποδυναμωμένη. Από το 2024 οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., οι οποίοι είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα τεθούν και πάλι σε ισχύ, γεγονός που θα σημαίνει περισσότερη πειθαρχία στις δαπάνες. Η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα πρέπει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% το επόμενο έτος, προκειμένου να μειώσει το χρέος. Έτσι, δεν είναι ακόμη σαφές από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών. Η καταστροφή προκαλεί αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Φημολογείται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν ειδικό φόρο στα κέρδη των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων αυτών. Το υπουργείο Οικονομικών το διέψευσε κατηγορηματικά, όμως οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν προσωρινά ισχυρές πιέσεις. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο για τις φοροελαφρύνσεις που σχεδίαζε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης».

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts