ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Self test: Υποχρεωτικό για εκατομμύρια μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει για επαγγελματίες (vid)

Τι θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα – Όσα πρέπει να ξέρουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Eπεκτείνεται το δικαίωμα προμήθειας ενός δωρεάν self test την εβδομάδά για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όχι σε ορισμένους κλάδους, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Έτσι, εκατομμύρια εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται ένα self test την εβδομάδα, έχοντας την υποχρέωση να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self- testing.gov.gr και επιλέγοντας «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για ένα self test την εβδομάδα ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως το ερχόμενο Σάββατο 29 Μαϊου, θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δύο self tests (1 για την εβδομάδα που διανύουμε και 1 για την επόμενη) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ατομική επιχείρηση.

Τι οφείλουν να κάνουν όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι:

  • Να προμηθευτούν με το ΑΜΚΑ τους από ένα φαρμακείο εντός της τρέχουσας εβδομάδας δύο δωρεάν self tests – ένα για την τρέχουσα εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την επόμενη εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.
  • Να υποβληθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας σε ένα self test και
  • Να δηλώσουν έως την Κυριακή 30 Μαΐου το αποτέλεσμα στο σύστημα «Εργάνη»

Σημειώνεται ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας και έως την Κυριακή 30/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου και λόγω του δοκιμαστικού χαρακτήρα που έχει το μέτρο την τρέχουσα εβδομάδα (πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του σε όλο τον ιδιωτικό τομέα) θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Τι θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα

Από την ερχόμενη εβδομάδα (31 Μαϊου έως 6 Ιουνίου 2021) αναμένεται το μέτρο να εφαρμοστεί κανονικά και όπως προβλέπεται στις σχετικές ΚΥΑ.

Δηλαδή:

Ο εργαζόμενος υποβάλλεται σε self test (το οποίο θα έχει αγοράσει από την τρέχουσα εβδομάδα) έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα που θα πάει στη δουλειά με φυσική παρουσία (π.χ. πριν την Δευτέρα).

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» πριν την πρώτη ημέρα που θα πάει στη δουλειά με φυσική παρουσία (π.χ. πριν την Δευτέρα)

Τα πρόστιμα

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα που κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ για τους παραβάτες:

  • Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self test, αλλιώς του επιβάλλεται από το  ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ
  • Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο
  • Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για εργασία χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. Δηλαδή ο εργοδότης δεν καταβάλλει τον μισθό του εργαζόμενου για όσο χρονικό διάστημα εκείνος αρνείται να κάνει το self test.

Τι ισχύει για επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση

Η δωρεάν προμήθεια του self test από τα φαραμακεία επεκτείνεται και στους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν εντός την ερχόμενης εβδομάδας δύο δωρεάν self tests, ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Οι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος σε κάποια πλατφόρμα. Ωστόσο, στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ  εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια  «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Διαβάστε ακόμη:

Πτωχευτικός Νόμος: Επιδότηση έως και 210 ευρώ στους ευάλωτους μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Γιατί η πανδημία μπορεί να αποδειχθεί τελικά ευκαιρία για την ελληνική ένδυση

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts