ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

SETO: Στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι | Έχασε την πρωτιά από την Τυνησία

Με την Ελλάδα να χάνει τα “ηνία” από την Τυνησία και να περνάει στη δεύτερη θέση στις επιλογές των Γάλλων ταξιδιωτών ολοκληρώνεται η φετινή τουριστική περίοδος στη γαλλική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος των Γάλλων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (SETO – Syndicat des Entreprises du Tour Operating), με αφορμή αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης τουρισμού IFTM Top Resa, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το καλοκαίρι του 2023 η Τυνησία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες (+33,6% σε κίνηση, +7,1% σε τζίρο), με τα ελληνικά νησιά να έπονται στη δεύτερη θέση και την ηπειρωτική Ελλάδα στην 4η θέση.

“Οι Γάλλοι ταξίδεψαν σε όλους τους προορισμούς, ανεξάρτητα από τα προβλήματα”, εξήγησε ο Raouf Ben Slimane, επικεφαλής του Thalasso n°1, αναφερόμενος στους καύσωνες και τις πυρκαγιές που έγιναν πρωτοσέλιδα. Ο επαγγελματίας επεσήμανε επίσης ότι το Μαρόκο ανέκτησε πολύ γρήγορα τις δυνάμεις του μετά τον σεισμό που έπληξε την περιοχή του Μαρακές. Ενώ, από την πλευρά του, ο Patrice Caradec, πρόεδρος του Bravo Club, θυγατρικής της ιταλικής Alpitour, τόνισε ότι “ο Ιούλιος ξεπέρασε τον Αύγουστο”, πιθανώς λόγω των τιμών.

Ο αριθμός των πελατών για οργανωμένες διακοπές στη γαλλική αγορά, κατά την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά 11% σε περισσότερους από 1,651 εκατομμύρια ταξιδιώτες, δημιουργώντας πωλήσεις ύψους 2,18 δισεκατομμυρίων ευρώ (+16%).

Τα στοιχεία του SΕΤΟ για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023 (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) επιβεβαιώνουν την επανέναρξη των ταξιδιών, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν και πλέον χρόνο.

Για αναχωρήσεις την περίοδο από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2023, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Γαλλίας που είναι μέλη του SETO θα έχουν μεταφέρει 1.651.081 πελάτες (+11% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022). Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα μέσα έσοδα ανά μονάδα 1.318 ευρώ (+4,2%), καθιστά εφικτή την επίτευξη τζίρου 2,176 δισ. ευρώ (+15,9%). Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε αναχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Αυγούστου 2023 και σε κρατήσεις που έγιναν για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2023.

Όσον αφορά τους προορισμούς, η Τυνησία, η Ελλάδα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και το Μαρόκο βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προορισμών μεσαίων αποστάσεων αυτό το καλοκαίρι. Αναλυτικότερα, η κίνηση μεσαίων αποστάσεων αντιπροσωπεύει το 82% της καλοκαιρινής κίνησης και το 66% των πωλήσεων.

Από την άλλη, και οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων δεν υστερούν, με αύξηση της κίνησης κατά 16% και αύξηση των πωλήσεων κατά 25%. Ο Μαυρίκιος είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης (+28,4% στην κίνηση), ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν επίσης πολύ καλές επιδόσεις (+10,7%). Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ισχυρή ανάκαμψη της Ινδονησίας και αρκετών εμβληματικών προορισμών στην Ασία, όπως η Ταϊλάνδη.

Μόνο η περιοχή της Καραϊβικής παρουσιάζει πτώση (-6%) λόγω της αποχώρησης αεροπορικών εταιρειών όπως η Air France και η Corsair από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Εκτός, όμως από το δυναμικό καλοκαίρι, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις για τον φετινό χειμώνα είναι στα ύψη, σύμφωνα με τους Γάλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Ο πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή δεν φαίνεται να αποτρέπουν τους Γάλλους από τα ταξίδια, όπως αποδεικνύουν οι κρατήσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου, για τη χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου), οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες κατά 40,1%, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά το ίδιο ποσοστό (+41,6%) και τα έσοδα ανά μονάδα προϊόντος να παραμένουν σταθερά (+1,1%), καθώς οι τιμές φαίνεται να σταθεροποιούνται.

Τα πρώτα αποτελέσματα για το χειμώνα αποκαλύπτουν 

– Η περιοχή Αφρικής/Ινδικού Ωκεανού συνεχίζει την ανάπτυξή της (+33,4%), ιδίως ο Μαυρίκιος (+25,2%).

– Η Ασία έκανε θεαματική επιστροφή (+114,8%).

– Η περιοχή της Καραϊβικής υποχωρεί (-6%) επηρεασμένη από τις κακές επιδόσεις της Δομινικανής Δημοκρατίας (-22%), ενώ οι Γαλλικές Δυτικές Ινδίες (+14,5%) επανέρχονται σε τροχιά ανάκαμψης.

– Στη Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη (+192,8%).

 

The post SETO: Στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι | Έχασε την πρωτιά από την Τυνησία appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts