ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Société Générale: Η τελευταία πρόβλεψη για το ποιες μετοχές «χτυπάνε» την πόρτα του MSCI Greece (πίνακας)

Η γαλλική τράπεζα Société Générale εκτιμά ότι στο προσκήνιο θα βρεθούν οι μετοχές της Motor Oil, της Τράπεζας Πειραιώς και της HELLENiQ ENERGY Holdings, ενόψει των ανακοινώσεων του οίκου δεικτών MSCI στις 9 Φεβρουαρίου.

H Société Générale εκτιμά αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, με αντίστοιχη αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές. Μερίδα της αγοράς επισημαίνει ωστόσο ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών στα rebalancing του Φεβρουαρίου είθισται να είναι μικρή.

Η γαλλική τράπεζα θεωρεί πιο πιθανή την προσθήκη της Motor Oil, ενώ θεωρεί λιγότερη πιθανή την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια στιγμή αναφέρει και τη μετοχή της HELLENiQ ENERGY Holdings.

Οι εκτιμήσεις της Société Générale, κάνουν λόγο για πιθανές εισροές 170 εκατ. δολάρια, με τη «μερίδα του λέοντος» στην Motor Oil με 75 εκατ. δολάρια περίπου. Για την Τράπεζα Πειραιώς στα 70 εκατ. δολάρια και στη HELLENiQ ENERGY Holdings στα 25 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την αξία συναλλαγών, για τη Motor Oil οι εισροές αντιστοιχούν σε 12 ημέρες συναλλαγών, 6 ημέρες για την Τράπεζα Πειραιώς και 20 ημέρες για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αν επιβεβαιώνουν οι αλλαγές, η αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets, θα είναι αύξηση κατά 0,22% λόγω της Motor Oil και 0,017% λόγω της Τράπεζας Πειραιώς. Αν τελικά εισέλθει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων τότε το ποσοστό προσεγγίζει το 0,05%.

Αν λάβουν χώρα οι αλλαγές, λογικά θα υπάρξουν εκροές στις υπάρχουσες μετοχές του δείκτη, καθώς κάποιοι διαχειριστές δεν θα αυξήσουν συνολικά την έκθεσή τους.

Για τη Motor Oil, η SocGen αναφέρει ως λόγο προσθήκης στον δείκτη την αύξησης της συμμετοχής του κλάδου ενέργειας στους δείκτες της MSCI (segment increase), για την Τράπεζα Πειραιώς σε παρόμοιο λόγο (close segment increase), όπως και στην περίπτωση της HELLENiQ ENERGY Holdings.

Ο MSCI Greece περιλαμβάνει τους τίτλους των Eurobank με ποσοστό 15,36%, ΟΤΕ 13,75%, Alpha BankΑΛΦΑ +2,50% 13,23%, ΟΠΑΠ 13,03%, Εθνική Τράπεζα 11,38%, Mytilineos 11,31%, Jumbo 9,09%, ΔΕΗ 7,32% και Τέρνα Ενεργειακή 5,53%. Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα γνωστοποιηθούν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ενώ η τυχαία ημερομηνία επιλογής της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε την 31η Ιανουαρίου.

 

Διαβάστε ακόμη:

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές το 2023 – Πού βρίσκονται τα ελληνικά αεροδρόμια

Αλλάζουν οι προτεραιότητες στη λίστα ελέγχων της εφορίας

ΠΗΓΗ NEWMONEY