ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

SOS από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για την επερχόμενη απεργία στη Γαλλία

Ταξιδιωτικό συναγερμό για τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, με την  αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία να επισημαίνει πιθανές διαταραχές στις 7 και 11 Φεβρουαρίου.

Προηγήθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες κατά της σχεδιαζόμενης αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία στις 19 Ιανουαρίου, οι οποίες έπληξαν τις πτήσεις και τα σιδηροδρομικά ταξίδια.

“Οι απεργιακές κινητοποιήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή των υπηρεσιών. Παρακαλείσθε να ελέγχετε τις τελευταίες συμβουλές με τους ταξιδιωτικούς παρόχους πριν ταξιδέψετε, να αποφεύγετε τις διαδηλώσεις και να ακολουθείτε τις συμβουλές των τοπικών αρχών”, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το Foreign Office.

Την περασμένη Τρίτη, πάνω από  1,2 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τις τελευταίες προτάσεις μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης είναι η αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, αυξάνοντας, επίσης, από 42 σε 43 τον αριθμό των ετών που πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Η 7η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την τρίτη ημέρα μαζικής απεργίας στη συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των συνδικάτων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα ακολουθήσει άλλη μία το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.

Κατά την πρόσφατη απεργία τουλάχιστον το 20% των πτήσεων από το Παρίσι (αεροδρόμιο Orly) ακυρώθηκαν, ενώ η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν τα προγράμματά τους κατά ένα πέμπτο.

Επιπλέον, η Air France, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας, ακύρωσε μία στις 10 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Επίσης, το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας επηρεάστηκε σοβαρά, καθώς μόνο το ένα τρίτο των τρένων υψηλής ταχύτητας λειτουργούσε και ακόμη λιγότερα τοπικά και περιφερειακά τρένα. Ανάλογα προβλήματα με τις εγχώριες σιδηροδρομικές μεταφορές αναμένονται κατά την επόμενη απεργία, στις 7 Φεβρουαρίου.

“Αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και δίκαιη”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εργασίας, Olivier Dussopt στο LCI TV.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως η φορολόγηση των υπερπλούσιων ή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή των εύπορων συνταξιούχων.

“Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με διαφορετικό τρόπο, μέσω της φορολογίας. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώνουν για το έλλειμμα του δημόσιου τομέα”, δήλωσε ο Λοράν Μπερζέρ, ηγέτης του CFDT, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας.

The post SOS από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για την επερχόμενη απεργία στη Γαλλία appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr