ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Παγιδευμένα σε ύφεση χωρίς διέξοδο τα εργοστάσια στην Ιταλία (γράφημα)

Ο βιομηχανικός κλάδος της Ιταλίας μόλις υπέστη την έκτη διαδοχική μηνιαία μείωση της δραστηριότητάς του που σηματοδοτεί βαθιά βιομηχανική ύφεση, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 46,8 τον Σεπτέμβριο, έναντι 45,4 τον Αύγουστο. Αν και ο δείκτης παρουσίασε βελτίωση και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, παραμένει σαφώς κάτω από το επίπεδο του 50 που υποδηλώνει συρρίκνωση.

«Η ιταλική βιομηχανική οικονομία φαίνεται να είναι παγιδευμένη σε μια βαθιά ύφεση χωρίς σαφή διέξοδο», ανέφερε ο Ταρίκ Καμάλ Τσόντρι, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, σε ανάλυσή του. «Οι νέες παραγγελίες, τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς, συρρικνώνονται και ακόμη και οι προσδοκίες για τη μελλοντική παραγωγή έχουν πέσει πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους».

Η έρευνα PMI έδειξε μεν αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο, αλλά αυτή προκύπτει κυρίως γενικότερες ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εργοστάσια της Ιταλίας είναι κοινές με τις ομολόγους τους σε ολόκληρη την ήπειρο που παλεύουν με την υποτονικότητα της παγκόσμιας ζήτησης υπό την ηγεσία της Κίνας, όπως αναφε΄ρει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όπου η μεταποίηση αντιπροσωπεύει περίπου το 16% της παραγωγής, τα στοιχεία για τα προβλήματα στη βιομηχανία προμηνύουν περαιτέρω αδυναμία μετά και την απροσδόκητη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό θα επιτείνει την πρόκληση για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υπολόγιζε στην ανάπτυξη που θα βοηθούσε στην τόνωση των δημόσιων οικονομικών. Η κυβέρνησή της δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καθυστερήσει την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα μέχρι το 2026, καθώς σκοπεύει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους ψηφοφόρους για μείωση των φόρων.

Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει τώρα ελλείμμα ύψους 5,3% του ΑΕΠ το 2023 και 4,3% το 2024 και προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 0,8% φέτος.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Πρωταθλητής απωλειών στο τρίτο τρίμηνο το ελληνικό Χρηματιστήριο

Ντε Γκίντος: Το σημερινό επιτόκιο της ΕΚΤ θα βοηθήσει στον στόχο για τον πληθωρισμό (γράφημα)

Market Pass: Ολοκληρώνονται οι πληρωμές σε 2,61 εκατ. πολίτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts