ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SpaceX: Παρέχει internet σε αεροπλάνα αλλά «κόπηκε» από επίγειο πρόγραμμα ευρυζωνικότητας

Πραγματοποιεί πτήσεις στο Διάστημα, συνεργάζεται με την NASA και παρέχει internet σε αεροπλάνα αλλά η εταιρεία του Ελον Μασκ, η SpaceX, αποκλείστηκε από το πρόγραμμα ευρυζωνικότητας των ΗΠΑ που έχει ως στόχο την παροχή (επίγειου) internet υψηλών ταχυτήτων στην ενδοχώρα.

Για την SpaceX είχε εγκριθεί επιχορήγηση ύψους σχεδόν $900 εκατ. -συγκεκριμένα $856 εκατ.- τα οποία ήταν από τα μεγαλύτερα ποσοστά του προγράμματος με συνολικό προϋπολογισμό $9 δισ. και τα οποία όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) δεν θα της αποδοθούν καθώς η αίτησή της απορρίφθηκε.

Και ενώ το κομμάτι της επιδότηση ενδεχομένως να μην έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την εταιρεία του Μασκ, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τους λόγους που επικαλέστηκε η FCC για να απορρίψει τη συμμετοχή της Space X στο πρόγραμμα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Jessica Rosenworcel, σε δήλωσή της που επικαλείται το CNN αναφέρει: «Μετά από ενδελεχή νομική, τεχνική και επιχειρησιακή εξέταση, απορρίπτουμε αυτές τις αιτήσεις (αφορούν την SpaceX και την LTD Broadband) καθώς οι καταναλωτές αξίζουν αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ποσά που διαθέτουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ισχυρότερα και ταχύτερα δίκτυα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιδοτούμε επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν τις υποσχεθείσες ταχύτητες ή δεν είναι πιθανό να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος».

Επιπλέον η Rosenworcel ανέφερε ότι «παρότι η τεχνολογία Starlink της SpaceX έχει προοπτικές το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσουμε ήταν αν θα επιδοτήσουμε με δημόσιους πόρους μια αναπτυσσόμενη τεχνολογία που απαιτεί από τους χρήστες την αγορά εξοπλισμού 600 δολαρίων για να έχουν γρήγορο internet»

Η SpaceX έχει ανακοινώσει ότι έχει ήδη περισσότερους από 400.000 πελάτες παγκοσμίως και επενδύει στην επέκταση των υπηρεσιών της. Έχει ήδη εκτοξεύσει σχεδόν 3.000 δορυφόρους, δημιουργώντας το δίκτυο Starlink για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε αντίθεση με τις «παραδοσιακές» τεχολογίες πρόσβασης των άλλων παρόχων οι οποίες βασίζονται σε υπόγεια καλώδια οπτικών ινών.

Και ήταν ακριβώς αυτοί οι πάροχοι που εξαρχής είχαν αντιδράσει στη συμμετοχή της SpaceX στο πρόγραμμα επιδοτήσεων της ευρυζωνικότητας υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο της SpaceX είναι πολύ καινούργιο και δεν έχει δοκιμαστεί.

Η έγκριση επιδότησης στην SpaceX είχε ερμηνευτεί ως «σφραγίδα» αξιοπιστίας για την εταιρεία, η οποία πλέον αποσύρεται.

Το πρόγραμμα ευρυζωνικότητας (Rural Digital Opportunity Fund) χρηματοδοτείται από τα τέλη χρήσης του διαδικτύου με κεντρική ιδέα να μεταφερθούν κονδύλια από αστικές περιοχές όπου η συνδεσιμότητα είναι υψηλή για να επιδοτηθεί η επέκταση και αναβάθμιση του διαδικτύου σε τοποθεσίες της ενδοχώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών 21 εκατομμύρια Αμερικανοί -περίπου 1 στους 15- δεν έχουν πρόσβαση σε internet υψηλής ταχύτητας.

Διαβάστε ακόμη:

Χριστίνα Χριστοδούλου (It’s a shirt): Το brand που πέρασε τα ελληνικά σύνορα (pics)

Δεν είναι μόνο τα καύσιμα: Η τρομακτική αύξηση στα λιπάσματα εκτοξεύει τις τιμές στα τρόφιμα

«Άνοιξη» μέσα στο καλοκαίρι για την αγορά crypto – Έσπασε το φράγμα των $25.000 το Bitcoin

ΠΗΓΗ NEWMONEY