ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Startups: Οικονομική υπερδύναμη η Ευρώπη

Η περιοχή έχει δημιουργήσει τεχνολογικούς γίγαντες, όπως τις Adyen και Spotify, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα $50 δισ

Τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των startups ενισχύει η Ευρώπη, η οποία εξελίσσεται σε παγκόσμια υπερδύναμη στην παραγωγή εταιρειών-«μονόκερων» (unicorns), δηλαδή νεοφυών εταιρειών με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Σε παγκόσμια υπερδύναμη στην παραγωγή εταιρειών-«μονόκερων» (unicorns) εξελίσσεται η Ευρώπη, ενισχύοντας τη θέση της στην παγκόσμιο χάρτη των startups.

Πρόκειται για νεοφυείς επιχειρήσεις με αξία που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Πιο αναλυτικά, από τις αρχές του 2021 δημιουργήθηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους 72 νέες εταιρείες-unicorns, αριθμός τριπλάσιος από τον αντίστοιχο της  Κίνας το ίδιο χρονικό διάστημα (22 τέτοιες εταιρείες απέκτησε η Κίνα από τις αρχές του έτους).

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Dealroom, αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά από το 2016, η Ευρώπη προηγείται της Κίνας σε αριθμό «μονόκερων», η ύπαρξη των οποίων είναι ενδεικτική ενός υγιούς και δυναμικού νεοφυούς οικοσυστήματος στην περιοχή.

Εντούτοις, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν το προβάδισμά τους στη δημιουργία νέων unicorns, έχοντας δημιουργήσει μόνο φέτος 275 «μονόκερους» -σχεδόν όσους η Ευρώπη τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Από το 1990, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει 296 εταιρείες αξίας άνω του $1 δισ., η Κίνα συνολικά 276, ενώ οι ΗΠΑ 1.000+ «μονόκερους».

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι από τις 170 πόλεις του κόσμου, που θεωρούνται ως κατεξοχήν γενέτειρες «μονόκερων», οι 65 είναι στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι, επίσης, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για επενδύσεις VC παγκοσμίως, έχοντας προσελκύσει επενδύσεις €49 δισ. μέχρι σήμερα από τις αρχές τους έτους, ξεπερνώντας την Κίνα, τις ΗΠΑ και όλη την Ασία.
«Η αύξηση των επενδύσεων που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έγινε την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρώπη. Οι διεθνείς επενδυτές έχουν λάβει γνώση και βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον για εταιρείες τεχνολογίας -και όχι μόνο- που έχουν έδρα τη Γηραιά Ήπειρο», αναφέρει σχετική ανάλυση του Crunchbase.

Όπως επισημαίνει η ίδια ανάλυση, η περιοχή έχει δημιουργήσει τεχνολογικούς γίγαντες, όπως τις Adyen και Spotify, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα $50 δισ. Επίσης, έχει να επιδείξει σημαντικά exits, όπως αυτά των Wise, Deliveroo και Trustpilot.

Χρηματοδοτήσεις

Η Ευρώπη σημείωσε ιστορικά υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης από πλευράς επιχειρηματικών κεφαλαίων Venture Capitals (VCs) το 1ο εξάμηνο του 2021. Οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες έλαβαν τη μερίδα του λέοντος των επενδυτικών πόρων το εξεταζόμενο διάστημα του 2021. Μάλιστα, η χρηματοδότηση διασπείρεται πλέον και εκτός των τριών κορυφαίων οικονομιών: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία.

Ποσοστιαία, οι ευρωπαϊκές startups απέσπασαν το 20% του παγκόσμιου κεφαλαίου, από περίπου 14% την αντίστοιχη περίοδο του 2019. «Η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε σημείο καμπής. Το τεχνολογικό οικοσύστημα ωριμάζει και κλείνει το χάσμα με τις ΗΠΑ, με τον ρυθμό ανάπτυξης που βιώνουμε να είναι πλέον άνευ προηγουμένου», αναφέρουν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρέφουν στα ψηλά προ δεκαετίας οι δαπάνες των ξένων τουριστών στην Ελλάδα

ΕΚΠΑ: Καρδιακά προβλήματα έως και 4 μήνες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό

Τζον Πόλσον: Γιατί βλέπει «φούσκα» στα κρυπτονομίσματα – «Μείνετε μακριά»

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts