ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Stop στα ταξίδια από 6 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ και Ισραήλ, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο | “Ανοίγει” η Κίνα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφαίρεσε 5 χώρες και μία οντότητα/εδαφική αρχή από τη λίστα των χωρών για τις οποίες πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την είσοδο των πολιτών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είχε γράψει χθες το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Μετά από επανεξέταση βάσει της σύστασης για τη σταδιακή άρση των προσωρινών περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ, το Συμβούλιο ενημέρωσε τον κατάλογο των χωρών, των ειδικών διοικητικών περιοχών και άλλων οντοτήτων και εδαφικών αρχών για τις οποίες θα πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Ειδικότερα, το Ισραήλ, το Κοσσυφοπέδιο [1], ο Λίβανος, το Μαυροβούνιο, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφαιρέθηκαν από τη λίστα.

Ο κατάλογος των επιδημιολογικά ασφαλών τρίτων χωρών της ΕΕ είναι ένας κατάλογος χωρών εκτός ΕΕ που θεωρούνται ασφαλείς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού λόγω των χαμηλών ποσοστών μολύνσεων και συνιστάται στα κράτη μέλη να ανοίξουν ξανά τα σύνορα για μη βασικούς ταξιδιώτες από αυτές τις περιοχές. Ο κατάλογος επανεξετάζεται κάθε δεκαπενθήμερο και τα κράτη μέλη δεν δεσμεύονται νομικά για την εφαρμογή του.

Σημειώνεται ότι τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ από χώρες ή οντότητες που δεν αναφέρονται στη σχετική λίστα,  υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό ταξιδιού. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της δυνατότητας των κρατών μελών να άρουν τον προσωρινό περιορισμό στα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ για ταξιδιώτες πλήρως εμβολιασμένους.

Όπως ορίζεται στη σύσταση του Συμβουλίου, αυτός ο κατάλογος θα συνεχίσει να αναθεωρείται τακτικά και, κατά περίπτωση, να ενημερώνεται.

Με βάση τα κριτήρια και τους όρους που καθορίζονται στη σύσταση, από τις 30 Αυγούστου 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει σταδιακά να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για τους κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών:

Αλβανία
Αρμενία
Αυστραλία
Αζερμπαϊτζάν
Βοσνία -Ερζεγοβίνη
Μπρουνέι Νταρουσαλάμ
Καναδάς
Ιαπωνία
Ιορδανία
Νέα Ζηλανδία
Κατάρ
Δημοκρατία της Μολδαβίας
Σαουδική Αραβία
Σερβία
Σιγκαπούρη
Νότια Κορέα
Ουκρανία
Κίνα, υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης της αμοιβαιότητας

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει επίσης να αρθούν σταδιακά για τις ειδικές διοικητικές περιοχές της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Στην κατηγορία των οντοτήτων και των εδαφικών αρχών που δεν αναγνωρίζονται ως κράτη από τουλάχιστον ένα κράτος μέλος, θα πρέπει επίσης να αρθούν σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την Ταϊβάν.

Οι κάτοικοι της Ανδόρας, του Μονακό, του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού θα πρέπει να θεωρούνται κάτοικοι της ΕΕ για τους σκοπούς αυτής της σύστασης.

Οι συνδεδεμένες χώρες με την σύμβαση Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία) συμμετέχουν επίσης σε αυτήν τη σύσταση.

Ιστορικό

Στις 30 Ιουνίου 2020 το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση για τη σταδιακή άρση των προσωρινών περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ. Αυτή η σύσταση περιελάμβανε έναν αρχικό κατάλογο χωρών για τις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα. Ο κατάλογος επανεξετάζεται τακτικά και, κατά περίπτωση, ενημερώνεται.

Στις 20 Μαΐου, το Συμβούλιο εξέδωσε μια τροποποιητική σύσταση για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες εκστρατείες εμβολιασμού, εισάγοντας ορισμένες απαλλαγές για τα εμβολιασμένα άτομα και χαλαρώνοντας τα κριτήρια για την άρση των περιορισμών για τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα, οι τροποποιήσεις λαμβάνουν υπόψη τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν οι νέες παραλλαγές, θέτοντας έναν μηχανισμό πέδησης έκτακτης ανάγκης για να αντιδρά γρήγορα στην εμφάνιση μιας παραλλαγής ενδιαφέροντος ή ανησυχίας σε μια τρίτη χώρα.

Η σύσταση του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτικό μέσο. Οι αρχές των κρατών μελών παραμένουν υπεύθυνες για την εφαρμογή του περιεχομένου της σύστασης. Μπορούν, με πλήρη διαφάνεια, να άρουν προοδευτικά τους περιορισμούς ταξιδιών προς χώρες που αναφέρονται.

Ένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να αποφασίσει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τρίτες χώρες που δεν είναι στην λίστα.

ksd PRIMAGEL
adv

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts