Tέλος εισόδου 11 και κάτι ευρώ για τους ταξιδιώτες ανακοίνωσε η Βρετανία
Καθώς τα διεθνή ταξίδια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εισάγουν τέλη εισόδου για να ελέγχουν την τουριστική εισροή και να δημιουργούν έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εισαγάγει το δικό του σύστημα εισόδου, το Electronic Travel Authorisation (ETA).
Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το ETA, ακολουθώντας τα βήματα χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Ευρώπη. Το ETA επιβάλλει σε όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την εξασφάλιση άδειας εισόδου έναντι αντιτίμου.
Τα προγράμματα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ισχύουν εδώ και καιρό και έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις να ταξιδεύουν. Στις ΗΠΑ υιοθετήθηκε το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA), που κοστίζει 19,50 ευρώ και ισχύει για δύο χρόνια. Παρόμοια με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη θα εγκαινιάσει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS), κόστους 7 ευρώ, το 2024 και τριετή διάρκεια ισχύος.
Το ETA θα κοστίζει 11,16 ευρώ και θα έχει διετή διάρκεια ισχύος.
Αν και αυτή η χρέωση μπορεί να φαίνεται συγκρίσιμη με το κόστος μιας μερίδας fish & chips, θέτει την πρόσβαση σε αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο Πύργος του Λονδίνου και το Κάστρο του Εδιμβούργου, ως πιο ακριβή από την είσοδο σε εμβληματικά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Κολοσσαίο, η Sagrada Familia και η Ακρόπολη συνδυασμένα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, το σύστημα ETA θα ξεκινήσει να λειτουργεί έως το τέλος του 2024, με τους πολίτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, να είναι, μεταξύ άλλων, οι αρχικοί συμμετέχοντες. Το Κατάρ θα είναι η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στο σύστημα μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας στους ταξιδιώτες μια πρόγευση του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει και θα τους επηρεάζει.
Αν και η καθιέρωση τέλους εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αξιοσημείωτη, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ασυνήθιστο γεγονός. Παρόμοια τέλη για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες έχουν ήδη εφαρμόσει πολλές χώρες. Για παράδειγμα, από τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ταϊλάνδη θα επιβάλει φόρο εισόδου έως 300 μπατ (περίπου 9 δολάρια) σε όλους τους ξένους επισκέπτες, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους. Όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο θα πληρώνουν τέλος 300 μπατ, ενώ όσοι ταξιδεύουν με λεωφορείο, τρένο ή πλοίο θα πληρώνουν επιπλέον τέλος 150 μπατ (4 δολάρια).
Μια σειρά από χώρες έχουν επιβάλλει τέλη εισόδου τα οποία αξιοποιούν για τη διαχείριση των τουριστικών πόρων και την κάλυψη της ασφάλισης των ταξιδιωτών για ατυχήματα. Η Ιαπωνία καθιέρωσε το τέλος “sayonara” των 1.000 γεν (7 δολάρια) για τους αναχωρούντες τουρίστες δύο χρόνια αργότερα απ’ ότι η Νέα Ζηλανδία εφάρμοσε ένα τέλος ύψους 35 NZ$ (περίπου 22 δολάρια) το 2019. Οι ξένοι επισκέπτες στο Μπαλί της Ινδονησίας πρέπει να πληρώσουν φόρο τοπικής ανάπτυξης ύψους 10 δολαρίων, ενώ η Γαλλία επιβάλλει το “Taxe de Sejour”, σύμφωνα με το οποίο οι ενήλικες ταξιδιώτες πρέπει να πληρώνουν 5,71 δολάρια την ημέρα. Την ίδια στιγμή, διάφορες πολιτείες στις ΗΠΑ επιβάλλουν τέλη πληρότητας στις κρατήσεις ξενοδοχείων.
The post Tέλος εισόδου 11 και κάτι ευρώ για τους ταξιδιώτες ανακοίνωσε η Βρετανία appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
ΠΗΓΗ money-tourism.gr