ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Terry Fox: Ο θρυλικός Καναδός αθλητής που μας δίδαξε ότι ο Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας ελπίδας

Share this

Αφιερωμένο στον Τέρι Φοξ είναι το σημερινό doodle της Google, στον Καναδό αθλητή που κατάφερε να γίνει πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καρκινοπαθείς στον κόσμο.

Αφού έχασε το πόδι του από τον καρκίνο, ο Φοξ ξεκίνησε τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» – ένα ιστορικό ταξίδι μεταξύ Καναδά για να ευαισθητοποιήσει και να κερδίσει χρήματα για την έρευνα για τον καρκίνο.

Γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1958, στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, ο Τέρι Φοξ ήταν ένας φυσικός ανταγωνιστής γνωστός για τη δέσμευσή του και την έντονη εργασιακή του ηθική. Το 1977, σε ηλικία 18 ετών, ο Fox διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού του.

Κατά τη διάρκεια των μηνών θεραπείας του, επηρεάστηκε βαθιά από τις ιστορίες των ασθενών γύρω του, αναφλέγοντας μέσα του μια επείγουσα επιθυμία να τερματίσει τις παθήσεις που προκαλεί ο καρκίνος. Αρνούμενος να αφήσει τον ακρωτηριασμό του να τον επιβραδύνει, ο Φοξ αποφάσισε να τρέξει πέρα ​​από τον Καναδά, συγκεντρώνοντας την απαραίτητη χρηματοδοτική έρευνα για να βρει μια θεραπεία για τον καρκίνο.

Τρία χρόνια μετά τη διάγνωσή του, στις 12 Απριλίου 1980, ο Φοξ ξεκίνησε ταπεινά τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» στο St. John’s, Newfoundland. Μέσα από δυνατούς ανέμους και καλοκαιρινή ζέστη, έτρεξε κοντά σε έναν μαραθώνιο την ημέρα για πάνω από τέσσερις μήνες, απίστευτα συνολικά 5.373 χιλιόμετρα (περίπου 3.339 μίλια). Αν και η επιστροφή του καρκίνου τον εμπόδισε να ολοκληρώσει τη διαδρομή, πέτυχε το στόχο του.

Στις 28 Ιουνίου 1981 ο άνθρωπος που στον Καναδά θεωρείται ήρωας και ένας από τους σπουδαιότερους πολίτες στην ιστορία άφησε την τελευταία του πνοή. Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος, ενώ οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες.

Η ιστορία του Τέρι Φοξ είναι πλέον γνωστή σε όλον τον κόσμο και ο ίδιος ένα πρότυπο θάρρους και γενναιότητας, καθώς κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια τον καρκίνο και να επιβληθεί στο άρρωστο κορμί του ώστε να αφήσει κάτι στις επόμενες γενιές. «Αποφάσισα να συμβιβαστώ με τον καρκίνο. Δε θέλω οι άνθρωποι να με λυπούνται. Θέλω να κάνω οτιδήποτε μπορούσα, οτιδήποτε μπορούσε να γίνει», είχε δηλώσει, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε αναφερθεί στους αφόρητους πόνους που ένιωθε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής.

Share this

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts