ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Test από τα σούπερ μάρκετ για τα ταξίδια (!!!), αντί για πανάκριβα PCR

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Grant Shapps δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει ότι οι εμβολιασμένοι παραθεριστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν φθηνά test αντιγόνου από τα σούπερ μάρκετ, αντί για ακριβά τεστ PCR, όταν θα επιστρέφουν στην χώρα από ταξίδι, από τον επόμενο μήνα.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία, έκαναν ανέφεραν στην δήλωση του υπουργού Μεταφορών, υπενθυμίζοντας ότι ήδη η αλυσίδα Lidl πωλεί ένα πακέτο πέντε test αντιγόνου (πλευρικής ροής ή rapid) για 25 € (περίπου 20 λίρες) στην Ιρλανδία.

Το πακέτο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Αγγλία, αλλά ο κ. Shapps είπε ότι ελπίζει ότι οι παραθεριστές που επιστρέφουν θα μπορούν να χρησιμοποιούν φθηνά κιτ από τα σούπερ μάρκετ, αντί για δοκιμές PCR, τα οποία κοστίζουν πολλαπλάσια.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δοκιμές για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες θα γίνουν πιο εύκολες, καθώς θα επιτραπεί η χρήση τεστ αντιγόνου την ή πριν από τη δεύτερη ημέρα της επιστροφής τους, αντί για τεστ PCR.

Η Sun ανέφερε ότι ο κ. Shapps είπε σήμερα: «Ανυπομονώ για την επέκταση των δοκιμών πλευρικής ροής ίσως στα σούπερ μάρκετ και αλλού, καθώς φτάνουμε στο σημείο όπου οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν στα σούπερ μάρκετ τα απαιτούμενα στην επιστροφή τους από τις διακοπές, τεστ».

Ωστόσο, εναπόκειται στο υπουργείο Υγείας (DHSC) να καθορίσει τους νέους κανόνες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Προηγουμένως οι υπουργοί είχαν προτείνει οι παραθεριστές να κλείνουν τεστ πλευρικής ροής με επίβλεψη, τα οποία κοστίζουν περίπου £ 30,  άρα είναι λίγο φθηνότερα από τα PCR.

Δεν είναι σαφές εάν τα φθηνότερα τεστ από σούπερ μάρκετ, θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται με διαδικτυακή επίβλεψη, ή αν αυτό θα είναι απαραίτητο.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει νέο σύστημα δοκιμών από τον επόμενο μήνα και είπε ότι είναι πιθανό – αλλά όχι σίγουρο – ότι θα υπάρξει προειδοποίηση δύο εβδομάδων πριν τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς δοκιμών.

Ο κ. Shapps είπε αρχικά ότι ελπίζει ότι οι δοκιμές πλευρικής ροής θα αντικαταστήσουν τις PCR της ημέρας 2, εγκαίρως για τα πακέτα διακοπών από τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά υπήρξαν αναφορές ότι μια έλλειψη σετ LFT, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην θετική αυτή εξέλιξη.

Μετά από όλα αυτά, πριν από λίγο ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι “το σύστημα θα λειτουργήσει στην ώρα του».

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts