ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Tim Cook: Ασφάλεια και απόρρητο δεδομένων, η απειλή του 21ου αιώνα

Tim Cook

Tim Cook

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, σε συνέντευξη του στη Fast Company, χαρακτηριστικά είπε «Όσον αφορά το απόρρητο — νομίζω ότι είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα του αιώνα», τονίζοντας ότι η διάβρωση της ιδιωτικής ζωής κατατάσσεται με την καταστροφική ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. “Όπως πρέπει να έχουμε ηθική αυτόματη νοημοσύνη, έτσι λοιπόν, οφείλουμε να έχουμε και ηθική συλλογή δεδομένων ασφάλειας και προστασίας”.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προσπαθώ να κάνω κάποιον να σκεφτεί τι συμβαίνει σε έναν κόσμο όπου κάποιος γνωρίζει ότι παρακολουθείται όλη την ώρα», λέει. «Ποιες αλλαγές θα κάνατε τότε στη συμπεριφορά σας; Τι θα κάνετε λιγότερο; Τι δεν θα κάνατε πια; … θα περιορίζατε τον εαυτό σας όλο και περισσότερο; Αυτός ο κόσμος είναι ένας κόσμος στον οποίο κανένας από εμάς δε θα πρέπει να φιλοδοξεί να ζήσει».

“Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δυναμώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οργάνωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγήσει τη σκέψη των ατόμων.”

Σχετικά με τη νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων

Στο συνέδριο «Υπολογιστές, προστασία προσωπικών δεδομένων και προστασία δεδομένων» στις Βρυξέλλες, μίλησε ευνοϊκά για το νόμο του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος παρέχει προστασία δεδομένων και απορρήτου για τους πολίτες της. «Νομίζω ότι ο GDPR ήταν ένας μεγάλος θεμελιώδης κανονισμός», λέει. «Και νομίζω ότι πρέπει να είναι ο νόμος σε όλο τον κόσμο. Αυτό το επόμενο επίπεδο περιλαμβάνει την εξέταση των ρυθμίσεων προστασίας της ιδιωτικής ζωής που ήδη λαμβάνει σοβαρά η Apple, όπως οι τέσσερις πυλώνες απορρήτου της ελαχιστοποίησης δεδομένων, της επεξεργασίας στη συσκευή, της διαφάνειας και της ασφάλειας. «Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε καθένα από αυτά σε επίπεδο βάθους για το οποίο θα μπορούσαμε να γράψουμε έναν νέο κανονισμό. Επειδή ανησυχώ ότι οι εταιρείες δεν πρόκειται να το κάνουν οι ίδιες. ”

Tracking Transparency

Η νέα δυνατότητα Tracking Transparency εφαρμογών της Apple θα κάνει το ντεμπούτο της στην επόμενη έκδοση beta του iOS. Αυτό θα αναγκάσει τους χρήστες iOS να συμμετέχουν σε third party εφαρμογές, εάν θέλουν να συνεχίσουν να παρακολουθούνται για διαφημιστικούς σκοπούς.
Με λίγα λόγια, Η δυνατότητα Tracking Transparency εφαρμογών μετατρέπεται σε ένα μοντέλο συμμετοχής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εφαρμογή θα πρέπει να σας ρωτήσει εκ των προτέρων αν είναι σωστό να μοιραστούν το IDFA σας με third party, συμπεριλαμβανομένων δικτύων ή data brokers.
Αν τυχόν δε γνωρίζετε, το αναγνωριστικό για διαφημιστές (IDFA) είναι ένα τυχαίο αναγνωριστικό συσκευής που εκχωρείται από την Apple στη συσκευή ενός χρήστη. Το IDFA χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και την ταυτοποίηση ενός χρήστη (χωρίς να αποκαλύπτονται προσωπικά στοιχεία). Αναθέτοντας μια συσκευή σε ένα μοναδικό IDFA, οι διαφημιστές καταφέρνουν και προωθούν εύστοχες διαφημίσεις στο κατάλληλο κοινό.

Ο βασικός τρόπος που θα εφαρμόζεται η δυνατότητα Tracking Transparency εφαρμογών είναι μέσω μιας ειδοποίησης κατά την εκκίνηση της εφαρμογής όπου θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα χρησιμοποιηθεί το IDFA αναγνωριστικό και θα ζητάει τη συγκατάθεση σας.

Όλα αυτά φέρνουν σε διαμάχη την Apple και την Facebook, δύο εταιρείες κολοσσοί, καθώς έχουν αντικρουόμενα ενδιαφέροντα. Το Facebook αντλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του από την προβολή διαφημίσεων και είναι σε θέση να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της αλλαγής εάν αρκετοί χρήστες iOS αποφασίσουν να μην επιτρέψουν την παρακολούθηση. Ενώ, η Apple θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών της. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook έχει αναφέρει ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις, τα οποία έφτασαν σχεδόν τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό, αν η Apple δεν επιτρέψει τους χρήστες iOS να παρακολουθούνται.

[via]

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

ΠΗΓΗ TECHBLOG

Related Posts