ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

To αυτογκόλ των ΜΜΕ με τον Καραλή

Η αντίληψη και η οξυδέρκεια, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία στη δημοσιογραφία. Όταν αυτά απουσιάζουν, υπάρχει πρόβλημα. Η περίπτωση του Εμμανουήλ Καραλή δυστυχώς εξέθεσε τα ελληνικά ΜΜΕ.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]

Ο Εμμανουήλ Καραλής επέστρεψε από τις ΗΠΑ όπου συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και μέσω των προσωπικών του social media εξέφρασε την πικρία του για την αντιμετώπιση που είχε στην υποδοχή κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Το έκανε αντιπαραβάλοντας την υποδοχή που είχε μετά τους Ολυμπιακούς (όπου ήταν 4ος), με αυτήν μετά το Όρεγκον όπου δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.
Στην υποδοχή απο το Τόκιο υπάρχει ένα πλάνο γεμάτο τηλεοπτικά συνεργεία και δημιοσιογράφους και σημειώνει: «Μετά την επιτυχία». Στην υποδοχή μετά το Όρεγκον είναι μόνο οι γονείς του και γράφει: «Μετά την αποτυχία». Εκατοντάδες likes, σχόλια και κοινοποιήσεις ακολούθησαν από τους φίλους και fans του Καραλή για να γίνει viral και να αρχίσουν να χτυπάνε κόκκινα στα… ΜΜΕ.

Πρώτα τα εναλλακτικά ΜΜΕ που ζουν (τουλάχιστον αθλητικά) από τέτοιες αναρτήσεις, το πήραν και το έκαναν θέμα για να ακολουθήσουν και πολλά αθλητικά ΜΜΕ δίχως να καταλαβαίνουν ότι η πικρία του Καραλή ήταν κυρίως για τα ΜΜΕ που τον αγνόησαν. «Μόνο αυτούς χρειάζεσαι» ήταν ένας τίτλος που πήρε το μάτι μου, κάτω από τη φωτογραφία του Καραλή με τους γονείς του, σε κείμενο που υπέγραφε δημοσιογράφος…

Σωστή η πικρία του Καραλή και θα πρέπει να την επαναφέρει στη μνήμη του μετά το Μόναχο, όπου θα τα πάει καλά και αυτή τη φορά θα τον περιμένουν οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία. Εκεί θα δείξει αν η ανάρτηση του ήταν ουσιαστική.

Φυσικά και όλα τα ΜΜΕ δεν είναι στο ίδιο καζάνι. Υπάρχει το Sportsfeed που με δικούς του πόρους, είναι δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριες σε επιτυχίες και αποτυχίες σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και αν αγωνίζονται, αλλά και κάποια (λίγα δυστυχώς) ΜΜΕ που σταθερά προβάλλουν μέσα από το ρεπορτάζ τους τον στίβο.

Τα εναλλακτικά ΜΜΕ και ο αθλητισμός

Το Buzzfeed παλαιότερα και το TMZ τώρα, για κάποιο λόγο αποτελούν «ευαγγέλιο» για τα ελληνικά εναλλακτικά ΜΜΕ που βασίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ύλης τους σε viral αναρτήσεις των social media. Αυτά τα ΜΜΕ θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό για να επωφεληθούν σε επισκεψιμότητα και όχι για να ενημερώσουν τους φιλάθλους. Ρίχνοντας μια ματιά στις τελευταίες τους ειδήσεις γίνεται αντιληπτό το σκεπτικό:

Βέβαια από τις αναρτήσεις δε λείπουν και οι εθνικές επιτυχίες καθώς είναι πολλά τα …clicks, αν και η ενημέρωση είναι λειψή με το κείμενο να είναι τόσο όσο για να μπορεί να υπάρχει ο τίτλος.

Το Sportsfeed

To Sportsfeed δεν είναι ποτέ στις υποδοχές των αθλητών και αθλητριών όταν επιστρέφουν από κάποια μεγάλη διοργάνωση. Το Sportsfeed είναι μαζί με τους αθλητές και τις αθλήτριες στις μεγάλες διοργανώσεις.
Δεν υπήρξε κανένας λόγος να αναπαράξουμε την πικρία του Καραλή (πάγια αρχή να μην αναπαράγουμε social media, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων που περιέχεται είδηση) γιατί πολύ απλά δε μας αφορούσε. Άλλωστε από το 2015 που αγωνίστηκε στο παγκόσμιο Κ18 του Κάλι, ο Καραλής μας βρίσκει συνεχώς μπροστά του και οι περισσότερες φωτογραφίες του από διεθνείς διοργανώσεις (από το 2015 μέχρι σήμερα), έχουν την υπογραφή του Sportsfeed.
Kαι κάτι τελευταίο. Ως μέσο που καλύπτει το ρεπορτάζ του στίβου καθημερινά, γνωρίζαμε πολύ καλά σε τι κατάσταση ήταν ο Καραλής στο Όρεγκον και πως ο βασικός του στόχος είναι το Μόναχο. Αν και ο ίδιος έχοντας νοοτροπία νικητή, δεν ήθελε να παρατήσει το Όρεγκον, η μη πρόκριση του στον τελικό, δεδομένης της κατάστασης του, σίγουρα δεν ήταν αποτυχία.
Ο προπονητής του (Παναγιώτης Συμεωνίδης) το γνωρίζει πολύ καλά και είναι ο μόνος που έχει πλήρη εικόνα και γνωρίζει. Πόσοι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν;

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts