UBS: Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την Ελλάδα – «Έσβησε» όλο το χρέος της πανδημικής περιόδου
Τη μεγάλη αποκλιμάκωση του ελληνικού -και όχι μόνο- χρέους διαπιστώνει η UBS, η οποία «βλέπει» ότι, παρά τα υψηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ βαίνει μειούμενη, «πέφτοντας» ακόμα και κάτω των προ-Covid επιπέδων (δ’ τρίμηνο 2019).
Σε επίπεδο δημόσιου χρέους, σύμφωνα με το report της ελβετικής τράπεζας, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σ’ όλη την Ευρωζώνη, με το χρέος να υποχωρεί στο 171% του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας μείωση κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το γ’ τρίμηνο.
Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται σε επίπεδα κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των προ-Covid επιπέδων αλλά και κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των υψηλών της πανδημικής περιόδου.
Τη μεγαλύτερη κάμψη σημειώνει η Πορτογαλία, της οποίας το χρέος μειώνεται στο -6% και το 114% του ΑΕΠ (-24% σε σχέση με το υψηλό της πανδημίας). Η Ιταλία, από την πλευρά της, βλέπει το χρέος να περιορίζεται στο 144,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 14,5 μονάδες χαμηλότερα των πανδημικών υψηλών, αλλά και 10 μονάδες υψηλότερα των προ-Covid επιπέδων.
Όσον αφορά το χρέος των νοικοκυριών, η μεγαλύτερη κάμψη καταγράφεται στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται μείωση κατά 5,1 μονάδες, στο 45,2%. Ακολουθεί η Ολλανδία, η οποία βλέπει το χρέος των νοικοκυριών να συρρικνώνεται κατά -2,3 μονάδες, στο 95%. Παρ’ όλα αυτά παραμένει με διαφορά το μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ.
Στο σύνολό του (δημόσιο και ιδιωτικό), το χρέος στην Ευρωζώνη έχει περιοριστεί στο 360,5% του ΑΕΠ, υποχωρώντας κατά 18,7 μονάδες σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα (379% το δ’ τρίμηνο του 2019).
Όλοι οι επιμέρους κλάδοι εμφανίζουν πτώση στην αναλογία χρέους/ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2022, με την απομόχλευση να είναι εντονότερη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο (105,9% του ΑΕΠ, όπου υπάρχει κάμψη 5,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022 και 14,6% σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.
Το χρέος των νοικοκυριών (104,3%), από την πλευρά του, περιορίζεται μόλις κατά 0,9% στο δ’ τρίμηνο του 2022, επιστρέφοντας στα προ-Covid επίπεδα.
Στον μη χρηματοπιστωτικό εταιρικό τομέα (104,3%), το χρέος «πέφτει» κατά 2,5%, αλλά παραμένει κατά 1% υψηλότερο σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019, ενώ το δημόσιο χρέος συνεχίζει τη σταθερή μείωση των τελευταίων επτά τριμήνων.
Ας σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης ανερχόταν στο 91,6% του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο, δηλαδή κατά 1,4% μικρότερο έναντι του δ’ τριμήνου, αλλά και κατά 7,5% μεγαλύτερο σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, η κατά γενική ομολογία αποκλιμάκωση του ευρωπαϊκού χρέους οφείλεται εν πολλοίς στην ισχυρή ανάκαμψη του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο έλαβε ώθηση από τον υψηλό πληθωρισμό.
Όμως, ενόσω σταδιακά οι τιμές επιβραδύνουν, ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η δυναμική στη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ είναι πιθανό να αρχίσει να εξασθενεί.
Διαβάστε ακόμα
Εκλογές 2023: Τι θα πει ο Ανδρουλάκης παραδίδοντας τη διερευνητική εντολή
Με «σπασμένα» τα φρένα οι τραπεζικές μετοχές – Πώς εξηγείται το διήμερο μετεκλογικό ράλι
Ίδρυμα Αντενάουερ: Oι τρεις λόγοι που συντέλεσαν στην εκλογική επιτυχία Mητσοτάκη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ NEWMONEY