ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Προβλέπει περικοπές-μαμούθ των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2024 (διάγραμμα)

Περικοπή των αμερικανικών επιτοκίων κατά 275 μονάδες βάσης μέσα στο 2024, ήτοι τέσσερις φορές πάνω από τα επίπεδα που εκτιμούν οι traders, προβλέπει η UBS Investment Bank σε σημείωμα της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές της UBS υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στη Federal Reserve να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σημαντικές περικοπές από τη Fed

«Ο πληθωρισμός ομαλοποιείται γοργά και έως το Μάρτιο η Fed θα κοιτάξει τα πραγματικά επιτόκια, τα οποία είναι πολύ υψηλά» αναφέρουν οι Αρέντ Καπτέυν και Μπανού Μπαβέτζα.

Με δεδομένο το στοιχείο αυτό εκτιμούν, λοιπόν, πως τα επιτόκια θα μειωθούν μεταξύ του 2,5% και 2,75% μέχρι τα τέλη του 2024 και θα φτάσουν τελικά το 1,25% μέχρι τις αρχές του 2025.

Λαμβάνοντας υπόψη την τροχιά αυτή θεωρείται, παράλληλα, εύλογο πως το δολάριο θα αποδυναμωθεί, όπως και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Μάλιστα, η εκτίμηση για την απόδοση του 10ετούς είναι πως θα προσγειωθεί στο 3,5% την επόμενη χρονιά.

Πάντως, η πρόβλεψη της UBS για τα επόμενα βήματα της Fed βασίζεται στην εκτίμηση ότι οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας όχι μόνο θα περιοριστούν, αλλά κι ότι θα υποχωρήσει σε ύφεση μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.

Για τη διαμόρφωση των εκτιμήσεων τους οι αναλυτές στηρίζονται στα δεδομένα των προηγούμενων κύκλων χαλάρωσης, τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, όπου οι κεντρικές τράπεζες του G10, με εξαίρεση την Ιαπωνία, έκλιναν προς μείωση των επιτοκίων κατά μέσο όρο κατά 320 μονάδες βάσης σε μια περίοδο 15 μηνών.

«Θεωρούμε πως θα έχουμε έναν φυσιολογικό κύκλο περικοπών. Κάθε μία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, πλην της Ιαπωνίας, θα χαλαρώσουν (τη νομισματική πολιτική) κατά πολύ περισσότερο από ότι προεξοφλούν οι αγορές» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι αγορές χρήματος ποντάρουν σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά μόλις 75 μονάδες βάσης από τη Fed, με σημείο έναρξης από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πάντως, η UBS δεν είναι η μόνη που διαφοροποιείται από την άποψη των traders. Ευρύτερα οι τράπεζες της Wall Street δείχνουν διχασμένες ως προς το outlook που θα ακολουθήσει η Fed.

Η Morgan Stanley, από την πλευρά της, προβλέπει επίσης σημαντική μείωση των επιτοκίων, ενώ η Goldman Sachs έχει εμφανιστεί πιο φειδωλή αναμένοντας λιγότερες περικοπές και με μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης.

Το outlook για την ΕΚΤ

Η UBS εκφράζει τη δική της εκτίμηση και για την τροχιά της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει έστω και οριακά την ύφεση, κάτι που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να καθυστερήσει την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Οι αναλυτές Καπτέυν και Μπαβέτζα θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις περικοπές σε μεταγενέστερη ημερομηνία από τη Fed, ήτοι από τον Ιούνιο, οπότε θα προχωρήσει συνολικά και σε λιγότερες μειώσεις, μόλις κατά 75 μονάδες βάσης.

Οι αγορές χρήματος από την πλευρά τους προεξοφλούν πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο και θα φτάσει τις 100 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμα

Η διάλυση ΣΥΡΙΖΑ επί θύραις, το τηλεφώνημα Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ και το νέο κόμμα, η ημέρα της Εθνικής, το σφυρί της Ίριδας και το «χακί ακίνητο» της Αίγινας 

Οίκος Μεταξά – Rémy Cointreau: Η αναγέννηση του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον πλανήτη (pics)

Πλειστηριασμοί: Τα ιστορικά ονόματα και τα… μαγαζιά-φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts