ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Virtuoso: “Φραγκάτοι” ταξιδιώτες επιλέγουν βιώσιμα ταξίδια

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εύπορων ταξιδιωτών επιλέγει να ταξιδεύει πιο υπεύθυνα μετά την πανδημία, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα του παγκόσμιου ταξιδιωτικού δικτύου Virtuoso.

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι η πανδημία τους έκανε να θέλουν να ταξιδεύουν πιο υπεύθυνα στο μέλλον. Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με τα αποτελέσματα της έρευνας βιωσιμότητας του 2021 της Virtuoso, η οποία διαπίστωσε ότι το 78% των ταξιδιωτών πολυτελείας επιθυμεί να κάνει κράτηση σε εταιρίες που εφαρμόζουν ισχυρή πολιτική βιωσιμότητας και το 70% πιστεύει ότι η βιωσιμότητα των ταξιδιών βελτιώνει πραγματικά την εμπειρία των διακοπών τους. Η συνεχής ανησυχία για αυτά τα ζητήματα καταδεικνύει ότι η βιωσιμότητα είναι πιθανό να παραμείνει στο επίκεντρο των πελατών πολυτελείας.

Ένα από τα συμπεράσματα για τους ταξιδιωτικούς συμβούλους από τη μελέτη του 2022 είναι ότι οι εύποροι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμες εμπειρίες. Ωστόσο, η διαφάνεια είναι ένας βασικός παράγοντας σε αυτήν την απόφαση δαπανών. Ενώ οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι “το κόστος είναι λιγότερο σημαντικός παράγοντας όταν σχεδιάζεται η εφαρμογή βιώσιμων ταξιδιωτικών πρακτικών”, το 75% των ερωτηθέντων λέει ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότεραχρήματα  για να ταξιδέψουν υπεύθυνα, αρκεί να γνωρίζουν πώς αξιοποιούνται τα χρήματά τους.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι πελάτες πολυτελείας χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση για τη λήψη πιο ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με τα βιώσιμα ταξίδια, με το 40% να υποστηρίζει ότι θα ενθαρρύνονταν να ταξιδεύουν πιο υπεύθυνα εάν καθοδηγούνταν από μια αξιόπιστη πηγή, όπως έναν επαγγελματία ταξιδιωτικό σύμβουλο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Virtuoso, οι κύριοι τρόποι με τους οποίους οι ταξιδιώτες υποστηρίζουν τον αειφόρο τουρισμό περιλαμβάνουν: τη μείωση των απορριμμάτων φέρνοντας επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού, σακούλες και άλλα αντικείμενα, την υποστήριξη της διατήρησης της άγριας ζωής, τα ταξίδια εκτός εποχής ή σε λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς, τη συμβολή σε διαδικασίες που ωφελούν τους προορισμούς και τις κοινότητες που επισκέπτονται και την αναζήτηση ταξιδιωτικών εταιριών με βιώσιμο “πνεύμα”.

Πέντε κορυφαίοι τύποι ταξιδιών/προορισμοί για βιώσιμα ταξίδια

Ο Virtuoso διαπίστωσε επίσης ότι οι κορυφαίοι τύποι ταξιδιών και προορισμοί τους οποίους οι ταξιδιώτες συσχετίζουν ή δίνουν προτεραιότητα για βιώσιμα ταξίδια περιλαμβάνουν πολιτιστικές περιηγήσεις, κρουαζιέρες στο ποτάμι, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, αφρικανικά σαφάρι, κρουαζιέρες στους ωκεανούς και νησιωτικούς προορισμούς.

“Η πανδημία έχει οδηγήσει σε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, καθιστώντας τα βιώσιμα ταξίδια από μεταγενέστερη σκέψη σε προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες που αναζητούν πλέον περισσότερο νόημα στη ζωή τους, στις ενέργειές τους και τελικά στις δαπάνες τους”, δήλωσε η Jessica Hall Upchurch, αντιπρόεδρος και στρατηγικός σύμβουλος βιωσιμότητας στον Virtuoso.

“Οι ταξιδιώτες θέλουν να γνωρίζουν ότι αυτοί και τα χρήματά τους κάνουν τη διαφορά. Η πανδημία αναστάτωσε τη βιομηχανία σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο στο παρελθόν, αλλά επίσης άλλαξε τις προτεραιότητες, με αποτέλεσμα την ανανεωμένη δέσμευση των ταξιδιωτών να προστατεύουν τον πλανήτη και ο ένας τον άλλον. Αυτή η συνειδητή επιστροφή θα συνεχίσει να μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε και επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι τα ταξίδια μπορούν να αποτελέσουν δύναμη για το καλό”, συμπλήρωσε η κα. Upchurch.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts