ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Ισχυρό ανοδικό ξέσπασμα στην «κόψη του νήματος» – Ο Nasdaq έδωσε παλμό στην άνοδο

Η πτώση του 10ετούς ομολόγου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδα, έστρεψε τους επενδυτές στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου

Μία εντελώς διαφορετική εικόνα, από αυτή που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας, έδειξε η Wall Street, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τον Nasdaq να κάνει τη διαφορά, έχοντας ως «καύσιμο» την πτώση των ομολόγων.

Η πτώση του 10ετούς ομολόγου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδα, έστρεψε τους επενδυτές στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, σε μία προσπάθεια να μετριάσουν τους φόβους τους για μία πιθανή οικονομική ύφεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο οποίος ενδοσυνεδριακά είχε εναλλαγές προσήμων, μισή ώρα πριν το κλείσιμο άφησε πίσω του το αρνητικό κλίμα, για να τερματίσει με άνοδο 195 μονάδων ή 0,64% στις 30.677 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε 0,95% στις 3.795 μονάδες. Λίγο νωρίτερα από τους άλλους δύο βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ο Nasdaq έδινε αρκετά νωρίτερα τον παλμό της ανόδου και τερμάτισε ενισχυμένος κατά 1,62% στις 11.232 μονάδες.

Υπεραποδόσεις εμφάνισαν οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας, των καταναλωτικών προϊόντων, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των ακινήτων. Η μετοχή της Clorox έκανε άλμα 6,06%. Οι μετοχές των Lennar και D.R. Horton ενισχύθηκαν πάνω από 4%.

Τις χειρότερες επιδόσεις στον S&P 500 εμφάνισαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, μετά το πλήγμα που δέχονται οι τιμές του πετρελαίου. Η μετοχή της Schlumberger σημείωσε πτώση 6,77%. Η Valero Energy και η Phillips 66 σημείωσαν πτώση 7,60% και 6,78% αντίστοιχα.

Απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Η United Airlines περιόρισε την πτώση στο 2,48% από 5%, μετά την απόφασή της να μειώσει τις πτήσεις της από το αεροδρόμιο Νιούαρκ της Νέας Υόρκης κατά 12%. Πτώση 0,92% για τη μετοχή της American Airlines, περιορίζοντας ενδοσυνεδριακές απώλειες 3%.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζέρομ Πάουελ, επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευθεί για τη μείωση του πληθωρισμού, μιλώντας στο Κογκρέσο για δεύτερη ημέρα, ενώ υπογράμμισε ότι η πιθανότητα μιας ύφεσης υπάρχει.

Η UBS αύξησε τις πιθανότητες για ενδεχόμενο ύφεσης στο 69%. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Citigroup και η Goldman Sachs μίλησαν για αυξημένο κίνδυνο οικονομικής ύφεσης.

Το 10ετές υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,05% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2022, ο Dow Jones παρουσιάζει κάμψη κατά 16% ενώ S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται και επισήμως σε bear market (αρκούδες), χάνοντας 21% και 30%, αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: Όχι σε πλειοδοσία για νέα μέτρα στήριξης

Βίλα Κοντομηνά: Έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα η κόρη του – Την Παρασκευή 24/6 ο πλειστηριασμός (pics) (upd)

Στροφή στα ομόλογα, μεγάλη πτώση στις αποδόσεις – Ο ρόλος της ύφεσης και των ενεργειακών εκβιασμών

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts