ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Πόσο θα συνεχιστεί η «μεθυστική» άνοδος του S&P 500 – Οι κίνδυνοι (γράφημα)

Το ράλι του S&P 500 κατά 9,6% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες φαίνεται ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμο για ορισμένους παρατηρητές της αγοράς.

Οι ανησυχίες σχετικά με τον δείκτη περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι μετοχές συχνά κάνουν ράλι όταν επιβραδύνεται η οικονομία των ΗΠΑ, επειδή εκτιμάται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Αλλά τελικά, τα ασθενέστερα στοιχεία παραμένουν αδύναμα. Επιπλέον, ορισμένοι τεχνικοί δείκτες αρχίζουν να φτάνουν στα όριά τους.

Ο Rick Bensignor, πρώην στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, πρότεινε τη μείωση της έκθεσης μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, εάν ο δείκτης ανέλθει κοντά στις 4.560 μονάδες και ολοκληρώσει ένα Setup +9, έναν τεχνικό δείκτη που προορίζεται να εντοπίζει πιθανές αντιστροφές τάσεων. Ο Matt Maley της Miller Tabak + Co. δήλωσε σε σημείωμά του το Σάββατο ότι ενώ οι αγορές επωφελούνται προς το παρόν από τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία, τελικά τα θεμελιώδη στοιχεία θα αλλάξουν αρκετά ώστε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές.

«Τελικά, η χρηματιστηριακή αγορά θα συνειδητοποιήσει ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει ότι επέστρεψε η εποχή του “δωρεάν χρήματος”», δήλωσε ο Maley. Επίσης, ο S&P 500 βρίσκεται σε υπεραγορασμένη ζώνη τιμών σύμφωνα με τον δείκτη σχετικής ισχύος του.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Michael Hartnett της Bank of America είπε στους επενδυτές να πουλήσουν στο “επικό ράλι κινδύνου”, επικαλούμενος τεχνικούς και μακροοικονομικούς παράγοντες. Είπε ότι οι επενδυτές θα έχουν λιγότερα κέρδη από τομείς όπως η προβληματική τεχνολογία και τα περιουσιακά στοιχεία που εκτίθενται στην Κίνα.

Οι επενδυτές που πιστεύουν ότι «ο Άγιος Βασίλης ήρθε νωρίς» στις αγορές μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν τα put-option spreads μέχρι το τέλος του έτους σε εταιρείες όπως η Expedia Group, η Carnival, η Nvidia, και η Intel, έγραψε σε σημείωμά της το Σάββατο η στρατηγικός αναλυτής παραγώγων της RBC Capital Markets Amy Wu Silverman.

Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν λόγους να είναι αισιόδοξοι. Ο David Kostin της Goldman Sachs Group  λέει ότι οι επενδυτές ανησυχούν υπερβολικά για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών. Ο Michael Wilson της Morgan Stanley διατηρούσε αρνητικές εκτιμήσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αλλά η τράπεζα προέβλεψε ότι τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία θα υπεραποδώσουν σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο το επόμενο έτος και ότι τα αμερικανικά εταιρικά κέρδη θα παρουσιάσουν ύφεση το πρώτο τρίμηνο.

Παρόλα αυτά, η «μεθυστική» άνοδος των τελευταίων εβδομάδων έχει πολλούς επενδυτές σε εγρήγορση.

«Τουλάχιστον κάποια υποχώρηση φαίνεται πιθανή σύντομα», δήλωσε ο Maley. «Αν συμβεί αυτό, το βασικό επίπεδο στήριξης θα είναι στις 4.400 μονάδες. Μια πτώση κάτω από αυτό το επίπεδο θα οδηγήσει τον SPX πίσω κάτω από τη γραμμή τάσης από το υψηλό του καλοκαιριού. Αυτό, με τη σειρά του, θα υποδείκνυε ότι η πτώση είναι κάτι περισσότερο από μια “ανάσα” – και θα δημιουργούσε ανησυχίες για μια μεγαλύτερη πτώση».

Διαβάστε ακόμη

Μαξίμου για ακρίβεια: Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής κόντρα στον εισαγόμενο πληθωρισμό

Βρετανία: Όταν ένας πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts