ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Τρίτη μέρα πτώσης λόγω αβεβαιότητας για κρατικά δεκανίκια στην οικονομία

Πτώση της τάξης των 300 μονάδων για τον Dow Jones στο άνοιγμα, στον απόηχο των χειρότερων στοιχείων του τελευταίου διμήνου για τους νέους ανέργους στις ΗΠΑ = Ωστόσο μειώνονται οι απώλειες

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βουλιάζουν καθώς το φάσμα των lockdowns αρχίζει να ξεπροβάλει όλο και πιο απειλητικά στην Ευρώπη, ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, η οποία ήδη έχει δεχθεί το πρώτο χτύπημα.

Πριν από λίγο δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες έκαναν άλμα στις 898.000 από 845.000 την προηγούμενη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου και αισθητά αυξημένες σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 845.000 νέες αιτήσεις.

Λίγο μετά το άνοιγμα ο δείκτης Dow Jones υποχωρέι κατά 301 μονάδες ή -1,04%. Στα ίδια επίπεδα οι απώλειες του S&P 500 (-1,01%), ελαφρώς μεγαλύτερη η υποχώρηση για τον τεχνολογικό δείκτη NASDAQ, (-1,09%).

Ο νέος προβληματισμός για την ανάκαμψη της αμερικανικής ανεργίας, έρχεται να προστεθεί σε αυτόν από το πολύκροτο θέμα του νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο κατά πως φαίνεται αν εγκριθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει έκπληξη – κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνεδρίου.

Οι προσδοκίες για τη νέα στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έφεραν νωρίτερα στην τρέχουσα εβδομάδα τους S&P 500 και Nasdaq, μόλις 2% από τα ιστορικά τους υψηλά τα οποία σημείωσαν για τελευταία φορά στις 2 Σεπτεμβρίου.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης δημοσίευσε η Morgan Stanley τα αποτελέσματά της για το γ΄ τρίμηνο του 2020, η τελευταία από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες της Wall Steet, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενομένου.

Με αύξηση κερδών 25% στα 2,7 δισ. δολάρια ήτοι 1,66 δολάρια ανά μετοχή και ενίσχυση 16% των εσόδων στα 11,66 δισ. δολάρια, ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη ανά μετοχή στα 1,28 δολάρια και έσοδα στα 10,57 δισ. δολάρια.

Με μόλις 2 ημέρες αφότου οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για το προηγούμενο τρίμηνο, ήδη οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για τη μείωση των κερδών.

Βάσει των νέων εκτιμήσεων τα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 18,9%, από 21% που προέβλεπαν πριν την έναρξη των ανακοινώσεων, σαφώς πιο περιορισμένη πτώση από το 25% για το οποίο έκαναν λόγο την 1η Ιουλίου.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts