
WTM: Με βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό και τον αθλητισμό η τουριστική πολιτική των Βαλεαρίδων νήσων
Επίκεντρο τον πολιτισμό και τον αθλητισμό έχει η νέα τουριστική στρατηγική των Βαλεαρίδων Νήσων, όπως αναδείχθηκε σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της World Travel Market 2023, που έδωσαν η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων, Marga Prohens, μαζί με τον νέο υπουργό Τουρισμού των νησιών, Jaume Bauza Mayol.
Ο νέος υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων (Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα και Φορμεντέρα), τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση, που εξελέγη στις 28 Μαΐου του τρέχοντος έτους, συνδύασε τα τμήματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, δηλώνοντας ότι “η περιφερειακή κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην προώθηση του τουρισμού διεθνώς, με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια”.
Η νέα διοίκηση, πρόσθεσε, θεωρεί αυτή τη συνέργεια ως μιας φυσική εξέλιξη προκειμένου να συνεχίσει να προωθεί την προσφορά του αρχιπελάγους πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο.
Η προώθηση του πολιτιστικού και του αθλητικού τουρισμού θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για την προσέλκυση τουριστών κατά τη χαμηλή περίοδο, κατανέμοντας έτσι τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Πρόεδρος Prohens τόνισε ότι “η διατήρηση και η προστασία του περιβάλλοντος και η δέσμευση στην αειφορία και την κυκλικότητα του τουριστικού τομέα παρέχουν προστιθέμενη αξία στη νέα τουριστική πολιτική”.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ανώτεροι εκπρόσωποι του τουρισμού από κάθε νησί σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ανακοινώθηκαν οι επερχόμενες εξελίξεις στην πολιτιστική προσφορά της πρωτεύουσας των Βαλεαρίδων, Πάλμα. Όπως έγινε γνωστό, η Caixa de Musica -ένας νέος χώρος για τη Συμφωνική Ορχήστρα των Βαλεαρίδων Νήσων- θα εγκαινιαστεί στην πόλη πριν από το 2025 και ότι μετά από προσπάθειες αποκατάστασης, το Llotja de Palma, το ναυτικό εμπορικό κέντρο του 15ου αιώνα, έχει πλέον ανοίξει για εκθέσεις τέχνης ως ένας εντυπωσιακός χώρος γοτθικού ρυθμού.
Σε σχέση με την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο διευθυντής τουρισμού της Ίμπιζα, Juan Miguel Costa, ανακοίνωσε τη συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ίμπιζα και του Οργανισμού Επαγγελματιών Τριαθλητών για τη διοργάνωση ενός αγώνα τριάθλου το διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου 2024. Αυτή η νέα κορυφαία στιγμή στο αθλητικό ημερολόγιο των Βαλεαρίδων θα προσελκύσει εκατοντάδες αθλητές για να απολαύσουν το όμορφο τοπίο του νησιού εκτός τουριστικής περιόδου. Ο αγώνας αυτός προγραμματίζεται επιπλέον των 40 υφιστάμενων διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων που έχουν, ήδη, προγραμματιστεί στα νησιά, όπως το Sailing King’s Cup, η Vuelta a Menorca και το Formentera Triathlon.
Ο νέος τουριστικός νόμος
Η νέα διοίκηση των Βαλεαρίδων νήσων ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού σχεδιασμού της μέσω ενός νέου τουριστικού νόμου, ο οποίος θέτει στο επίκεντρο την εστίαση και τις ευρύτερες προσφορές των προορισμών, εκτός από τα καταλύματα. Ο υπουργός Τουρισμού διευκρίνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πατάξει τις παράνομες τουριστικές προσφορές, που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα του προορισμού.
Οι αφίξεις Βρετανών επισκεπτών και η εποχιακή κατανομή τους
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι υποδέχθηκαν 3.284.352 επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, σημειώνοντας αύξηση 10%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. “Αυτή τη σεζόν, οι Βρετανοί τουρίστες αποτέλεσαν σχεδόν το 21% των επισκεπτών μας και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι γι’ αυτό”, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού. Και πρόσθεσε: “Είμαστε τόσο αφοσιωμένοι σε αυτή την αγορά που σκοπεύουμε να την ενισχύσουμε τα επόμενα χρόνια, αναπτύσσοντας προϊόντα πολιτιστικού και αθλητικού τουρισμού, σχεδιασμένα για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους”.
Όσον αφορά τα ταξίδια εκτός τουριστικής περιόδου, το νησιωτικό σύμπλεγμα υποδέχθηκε λίγο λιγότερους από 1.200.000 ταξιδιώτες μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαΐου 2023, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό αποδεικνύει την επιτυχία της συνεχιζόμενης στρατηγικής των Βαλεαρίδων Νήσων για την προσέλκυση επισκεπτών εκτός της υψηλής περιόδου, όταν αυτοί μπορούν να απολαύσουν μια πιο ήσυχη, πιο αυθεντική πλευρά των νησιών.
The post WTM: Με βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό και τον αθλητισμό η τουριστική πολιτική των Βαλεαρίδων νήσων appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
ΠΗΓΗ money-tourism.gr