ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ZTE Blade: Η ιστορία της εισόδου των κινέζων στην ελληνική αγορά [Throwback]

Αυτή την εβδομάδα θα θυμηθούμε το ZTE Blade, μία συσκευή με την δική της ιστορία. Κάποιες συσκευές άλλαξαν τον κόσμο με τις καινοτομίες τους, όπως η capacitive οθόνη που έφερε το iPhone, ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας που έφερε το Lumia 920 ή τον ζωντανό θρύλο που ακούει στο όνομα HTC HD2. Άλλες όμως έφεραν μεγάλες αλλαγές στην ελληνική αγορά, με χαρακτηριστικά και τιμές που δεν είχαμε συνηθίσει.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν το ZTE Blade, ένα κινητό που έφερε την capacitive οθόνη στις μάζες, μας έκανε να καρδιοχτυπάμε για ένα update, μας έμαθε τι θα πει RAM και ξεκλείδωμα και πάνω από όλα μας σύστησε σε μία νέα σειρά κατασκευαστών που εμείς δε γνωρίζαμε, τους κατασκευαστές από την Κίνα. Η Wind μας δυσκόλευε, το μοντέλο που ήρθε δεν είχε την οθόνη που περιμέναμε όμως όλα αυτά άξιζαν για μία συσκευή που λατρέψαμε.

Έρχονται οι Κινέζοι

Το έτος είναι 2010. Ήδη το Android έχει κερδίσει το κοινό του αλλά το iPhone συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καθώς ήταν λίγες οι συσκευές στο στρατόπεδο του Android που πρόσφεραν capacitive οθόνες αφής και συνήθως ήταν λίγο πιο ακριβές. Το Android όμως γενικά φαινόταν ακόμα ανώριμο, όμως η γοητεία του ήταν η παραμετροποίηση του, οι διάφορες “customιές” που μπορούσαμε να κάνουμε αλλά και οι τιμές των συσκευών.

Τον Οκτώβριο του έτους είχαμε μία μεγάλη είδηση: τα κινητά Ideos της Huawei έρχονται στην ελληνική αγορά. Γιατί τότε ήταν μεγάλη είδηση; Γιατί αυτό σήμαινε πως οι κινέζοι κατασκευαστές επιτέλους θα ερχόντουσαν και στην Ελλάδα, φέρνοντας μας καλύτερες συσκευές στην οικονομική κατηγορία. Όμως, πριν προλάβει να γίνει αυτό και ενώ καλά καλά δε το είχαμε πιστέψει, μας ήρθε από αλλού η έκπληξη.

Η Wind ανακοίνωσε πως θα φέρει αποκλειστικά την είσοδο της εταιρείας ZTE στην αγορά της Ελλάδος, με το ZTE Blade. Τι πρόσφερε το ZTE Blade; Οθόνη 3,5 ιντσών 800x480p, Android 2.1, επεξεργαστή 600MHz, κάμερα 3,2MP χωρίς φλας, GPS, 2GB microSD και μπαταρία 1.250mAh. Το ακόμα καλύτερο; Πρόσφερε capacitive οθόνη σε τιμή που δύσκολα μπορούσαμε να βρούμε στην Ελλάδα: 159 ευρώ!

Οι απογοητεύσεις

Το ZTE Blade είχε κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις: με οθόνη AMOLED και με οθόνη LCD. Ενώ όλοι περιμέναμε να έρθει η AMOLED έκδοση, βάση της τιμής, τελικά πήραμε την πιο οικονομική έκδοση όμως πιο ακριβά. Έτσι πήραμε δύο μαθήματα: η Ελλάδα δεν παίρνει τις καλύτερες εκδόσεις και ότι η Ελλάδα θα τα φέρνει πιο ακριβά. Κακό. Ένα μέλος είχε παραπονεθεί στη Wind μάλιστα και του πρόσφεραν τη συσκευή με 119 ευρώ. Ναι, ήταν καλές εποχές τότε.

Η δεύτερη απογοήτευση ήρθε όταν ήρθαν οι συσκευές στα χέρια των καταναλωτών. Ενώ το ZTE Blade είχε 512MB RAM κανονικά, για κάποιον λόγο η έκδοση που είχαμε είχε κλειδωμένα τα μισά. Με λίγα λόγια, είχαμε μόλις 256MB μνήμης RAM, κάτι βέβαια που δεν αφήσαμε να περάσει έτσι.

Η τελευταία απογοήτευση που πήραμε ήταν από την ίδια τη Wind, αν και ήταν ένα πολύ καλό preview του τι θα έρθει αργότερα στα updates του κόσμου των Android. Η ZTE κυκλοφόρησε και επίσημα το Android 2.2 Froyo, ένα αρκετά μεγάλο update σε σχέση με το 2.1. Φυσικά και το περιμέναμε, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Το αστείο ήταν πως μία μέρα μετά το άρθρο του Techblog στις 25 Ιανουαρίου 2011 περί απουσίας Android 2.2, η Wind ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα αναβαθμίσει το ZTE Blade τέλη Μαρτίου.

Ήρθε το update τέλη Μαρτίου; Ναι και όχι. Αν θέλατε να πάτε σε ένα κατάστημα Wind για να αναβαθμίσετε τη συσκευή σας, τότε ναι. Αν θέλατε να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι, τότε όχι. Το αντίστοιχο αρχείο .exe από τη Wind ήρθε στις 29 Απριλίου τελικά και μαζί το τέλος των πονοκεφάλων μας.

Παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας

Κάποιοι βέβαια αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και εμείς κάναμε τα πρώτα βήματα στο να εισάγουμε αρκετούς σε ότι μαθαίναμε μαζί σας: στον κόσμο των custom roms. Ξέρετε, αυτά που τα κάνουμε έτοιμα από άλλους αλλά αισθανόμαστε hacker; Ε αυτά. Πρώτα ήρθε το ξεκλείδωμα της RAM, μέσα από έναν οδηγό που είχαμε αναρτήσει. Οι χρήστες πλέον είχαν τη δύναμη να διπλασιάσουν τη μνήμη RAM τους σε 512MB. Το αποτέλεσμα; 194 σχόλια μέσα σε λίγες ημέρες και μία πληθώρα χαρούμενων πλέον χρηστών του ZTE Blade ήταν το αποτέλεσμα.

Επίσης, όπως είπαμε παραπάνω το Android 2.2 ήρθε στις 29 Απριλίου για όλους. Ήδη όμως από τις 4 Απριλίου είχαμε αναρτήσει έναν οδηγό βήμα-βήμα για ανεπίσημη αναβάθμιση σε Android 2.3.3, σε ένα όμορφο ταξίδι που κάναμε πάλι μαζί σας. 218 σχόλια, ακόμα περισσότερα μηνύματα στα social αλλά όσοι τολμηροί τα κατάφεραν είχαν μία συσκευή με το νεότερο λειτουργικό σύστημα.

Η αρχή μίας νέας εποχής

Όλα τα παραπάνω έκαναν ξεκάθαρα πως έρχονται αρκετές αλλαγές στον κόσμο των smartphones, για όσους τουλάχιστον δεν ήθελαν να πάρουν το δρόμο του iPhone. Μάθαμε τι θα πει custom roms, clockwork mod, ξεκλείδωμα και άλλα τέτοια τότε “περίεργα”. Επίσης, μάθαμε την κακή πλευρά του Android: αναβάθμιση όταν και αν το θέλει ο κατασκευαστής ή/και ο πάροχος, κάτι που αποτελούσε πραγματικότητα για πολλά χρόνια (και σε μία μορφή, ακόμα και σήμερα).

Όμως, γνωρίσαμε και μία άλλη πλευρά, τη δύναμη του να μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε στα κινητά μας και να τα αλλάζουμε, αν βέβαια υπάρχουν έτοιμοι οδηγοί. Επίσης, γνωρίσαμε τους κινέζους, τους οποίους ναι μεν φοβόμασταν, αλλά ήρθαν επιθετικά και με συσκευές που άξιζαν. Ξαναλέω: 159 ευρώ για capacitive, multitouch οθόνη. Όπως και να έχει, το ZTE Blade θυμίζει μία άλλη εποχή, μία εποχή άγνοιας και εξερεύνησης και για αυτό αισθανόμαστε ότι άξιζε ένα μικρό αφιέρωμα.

ΠΗΓΗ TECHBLOG

Related Posts