ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λευκορωσία: Στρατό στα σύνορα αναπτύσσει ο Λουκασένκο

Μαχητικά αεροσκάφη στα σύνορα της χώρας προκειμένου να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της ξεκίνησαν οι αμυντικές αρχές της Λευκορωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης

Την πληροφορία επιβεβαιώνει και ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σε δηλώσεις του που αναπαράγει το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει πως στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στη δυτική συνοριακή γραμμή της χώρας, ως απάντηση σε δηλώσεις ξένων κυβερνήσεων σχετικά με την κατάσταση εντός της χώρας.

Σε μια κίνηση που, αν επιβεβαιωθεί φαίνεται να παραπέμπει σε προοίμιο στρατιωτικής επέμβασης στο εσωτερικό, ο λευκορώσος ηγέτης δήλωσε κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένης δήλωσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε πλήρη κινητοποίηση και έτοιμες να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Διαβουλεύσεις Ευρωπαίων – Ρωσίας

Είχαν προηγηθεί συνομιλίες του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει ως θέμα την κατάσταση στην Λευκορωσία.

Όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ, με ανάρτηση του στο Twitter, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με το ρώσο πρόεδρο γύρω από τη ζήτημα της Λευκορωσίας.

«Μόλις συζήτησα την κατάσταση στην Λευκορωσία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν» έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι «μόνο ένας ειρηνικός και πράγματι ειλικρινής διάλογος μπορεί να λύσει την κρίση στην Λευκορωσία».

Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και άσκηση πιέσεων στην ηγεσία της χώρας θα ήταν απαράδεκτες, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ταχύτερη διευθέτηση της κρίσης στην Λευκορωσία, όπως και ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Εμανουέλ Μακρόν για την κρίση στην Λιβύη. «Συνεχίστηκε η αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα της λιβυκής κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ της είπε ότι οιεσδήποτε προσπάθειες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας θα ήταν απαράδεκτες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts