ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Έρευνα για την επίδραση του κορονοϊού στον αθλητισμό

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές για το πως επηρεάστηκε ο αθλητισμός από το COVID-19 παρουσιάστηκαν σήμερα με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

της Δανάης Καρασμανάκη

Οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπής πραγματοποίησαν την έρευνα για να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία του κορονοϊού στον αθλητισμό. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 14 Απριλίου συμμετείχαν σαράντα πέντε από τις πενήντα Ολυμπιακές επιτροπές της Ευρώπης. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς τομείς: τη διοίκηση των εθνικών Ολυμπιακών επιτροπων, τους αθλητές, τους αγώνες και την υποστήριξη.

Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής επιτροπής Ραφαέλε Πανότσι δήλωσε: «Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τα μέλη μας όπου αυτό είναι εφικτό. Η έρευνα αυτή μας βοήθησε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το τι λειτουργεί καλά αλλά και να καταλάβουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να βοηθήσουμε».

Από την έρευνα προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

  • Το 93,3% των Επιτροπών αναθεώρησε σε μεγάλο βαθμό τις πρακτικές τους στο χώρο εργασίας, ώστε να συμμορφωθεί με τα συνιστώμενα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού.
  • Το 66,7% των επιτροπών ανέφερε ότι οι ελίτ αθλητές τους δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις προπονητικές εγκαταστάσεις και μόνο το 28,8% δήλωσε πως οι αθλητές τοτς μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
  • Το 53% των επιτροπών δήλωσε πως οι ελίτ αθλητές είχαν πρόσβασγ σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς και πρόσβαση σε ψυχολόγους.
  • Το 86,7% των επιτροπών δήλωσε ότι συνεχίζει τις συζητήσεις με τους χορηγούς τους. Ένα μικρό ποσοστό της τάξεως 6,7% χορηγικών συμβολαίων ακυρώθηκε, ενώ ένα ποσοστό 6,6% επεκτάθηκε.
  • Όσον αφορά τους αγώνες που είχαν προγραμματιστεί από το Φεβρουάριο εώς τον Ιούνιο του 2020 σύμφωνα με το 95,6% των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών η απόφαση για την αναστολή ή την απαγόρευσή τους, καθώς και η απαγόρευση πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, ήταν αποφάσεις που λήφθηκαν αποκλειστικά από τις εθνικές ή τις τοπικές αρχές. Οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες από αυτές τις ακυρώσεις παραμένουν ασαφείς για το 71,1% των επιτροπων.
  • Το 77,8% των συμμετεχόντων επιτροπών δήλωσε πως οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον αθλητισμό να ανακάμψει από την κρίση εφαρμόζοντας τρία βασικά μέτρα: οικονομική βοήθεια, μείωση φόρου και την προπόνηση των αθλητών τηρώντας τα συνηστόμενα μέτρα αποστάσεως.

Τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν να λάβουν οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές, μετά την αναβολή των Ολυμπιακών για το 2021, συμπεριλαμβάνουν την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών τους, τις διαπραγματεύσεις με χορηγούς, προμηθευτές και αεροπορικές εταιρείες, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη στους αθλητές. 

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts