ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αιμορραγεί» η τουρκική λίρα μετά την αιφνιδιαστική καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου, είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των επιτοκίων, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 16% και την βύθιση της τουρκικής λίρας, την ώρα μάλιστα που από το 2018 το νόμισμα έχει χάσει το μισό της αξίας του

Να καθησυχάσει τους τραπεζίτες επιχείρησε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κατά τη σημερινή 90λεπτη τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους, την ώρα που η τουρκική λίρα αιμορραγεί, μετά τις αιφνιδιαστικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να καρατομήσει τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας.

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου, είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των επιτοκίων, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 16% και την βύθιση της τουρκικής λίρας, την ώρα μάλιστα που από το 2018 το νόμισμα έχει χάσει το μισό της αξίας του.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, φέρεται να είπε στα στελέχη των τουρκικών τραπεζών, ότι οποιαδήποτε προσαρμογή πολιτικής, θα εξαρτηθεί από τη μείωση του πληθωρισμού, τον οποίο έθεσε ως πρωταρχικό στόχο.

Η ισοτιμία υποχωρεί στις 8,39 ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο. Η απόφαση Ερντογάν να απολύσει τον Ν. Αγκμπάλ, ο οποίος ανέλαβε την προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας είναι ένα χτύπημα στην επενδυτική εμπιστοσύνη και γεννά ανησυχίες ότι η γειτονική χώρα θα επιστρέψει σε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Η νέα αδυναμία της λίρας θα προσθέσει πληθωριστικές πιέσεις, εκτιμούν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι η λίρα είχε ανατιμηθεί 18% υπό την ηγεσία του Αγκμπάλ στην κεντρική τράπεζα. Η απόφασή του όμως να αυξήσει την Πέμπτη κατά 200 μονάδες βάσης τα επιτόκια, υπήρξε, όπως φαίνεται, καταδικαστική για τον ίδιο.

Διαβάστε περισσότερα

Το ιστορικό της κατάρρευσης της Greensill Capital και το σκάνδαλο των δισεκατομμυρίων

Το πιο ακριβό ακίνητο στην Silicon Valley μόλις έβαλε πωλητήριο για $135 εκατ. – Ξεναγηθείτε στην εντυπωσιακή έπαυλη

Η γαλακτοβιομηχανία με τα βραβεία που ελέγχεται για νοθεία Φέτας ΠΟΠ στη Γερμανία

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts