ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές : Οι αποδόσεις Τραμπ-Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις και το στοίχημα μετά το ντιμπέιτ

Oι δημοσκοπήσεις μετά το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των δυο προεδρικών υποψηφίων έδειξαν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εντυπώσεις μεταξύ όσων το παρακολούθησαν. Έξι στους δέκα, σύμφωνα με το CNN, δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν ήταν καλύτερος ενώ μόλις 28% είπε πως Τραμπ ήταν καλύτερος.

Στους ίδιους ερωτηθέντες πριν από το debate οι προσδοκίες ήταν πως ο Μπάιντεν θα είναι καλύτερος σε ποσοστό 56% ενώ το 43% ανάμενε πως ο Τραμπ θα ήταν καλύτερος. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε έτσι λίγα κέρδη από τις απώλειες του Τραμπ.

Ο Τραμπ χάνει στα debate αλλά όχι και στις κάλπες?

Όμως, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης του CNN μετά το ντιμπέιτ ήταν σχεδόν ίδιο με εκείνο του 2016 στο ντιμπέιτ της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Κλίντον είχε λάβει 62% ενώ ο Τραμπ 27%. Στην κάλπη ήταν νικητής ο Τραμπ ενώ η Κλίντον κέρδισε στη λαϊκή ψήφο.

Όμως, στη δημοσκόπηση του CBS τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά αφού το 48% δήλωσε ότι κέρδισε ο Μπάιντεν και 41% ότι κέρδισε ο Τράμπ. Κάτι που δείχνει αφενός ότι ο Μπάιντεν κινείται στα παν-αμερικανικά ποσοστά του αλλά και την αμφίρροπη έκβαση του αποτελέσματος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι –τρεις στους τέσσερις- δήλωσαν ότι από το ντιμπέιτ  απέκτησαν καλύτερη εντύπωση για τον υποψήφιό τους ενώ οι ρεπουμπλικάνοι ήταν διχασμένοι. Οι ακραίες επιθέσεις του Τραμπ, οι αγοραίες εκφράσεις, οι ρατσιστικές του τοποθετήσεις κατέγραψαν τον τόνο του debate ως αρνητικό σε ποσοστό 83%. Βαριεστημένο δήλωσε το 69% ενώ ψυχαγωγημένο το 31%.

Μεγαλύτερες πιθανότητες δίνουν στον Μπάιντεν οι στοιχηματικές μετά το ντιμπέιτ

Όπως στις δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ έτσι και στα στοιχήματα οι προβλέψεις για το φαβορί και τον νικητή δεν «πέφτουν» πάντα μέσα, ανεξάρτητα από τις πιθανότητες που δίνιε η μία ή άλλη επιλογή, όπως γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται με το «σπορ¨του τζόγου.

Οι πιθανότητες να κερδίσει ο Μπάιντεν τις εκλογές είναι 61,73% και για τον Τραμπ 39,4%. Μετά το χθεσινό ντιμπέιτ ο Μπάιντεν αύξησε τις πιθανότητες του κατά 7,3% ενώ οι πιθανότητες του Τραμπ μειώθηκαν κατά 3,4%.

Όπως αναφέρει μια από τις πολλές στοιχηματικές εταιρείες μέσα σε μια βραδιά οι πιθναότητες του Τράμπ από 42,8% έπεσαν σε 39,4% ενώ του Μπάιντεν από 54,4% εκτινάχθηκαν σε 61,73%.

Όμως, παρά το γεγονός ότι oι ευρωπαϊκές στοιχηματικές δίνουν ως φαβορί τον Μπάιντεν η απόδοση δεν είναι μικρή. Για ένα ευρώ ποντάρισμα στον Μπάιντεν παίρνεις απόδοση περίπου 1,6 – 1,7 ενώ στον Τραμπ περίπου 2,0 – 2,2. Έτσι, φαίνεται πως ακόμη παρά την οικτρή, αντιαισθητική, ρατσιστική και εν πολλοίς αγοραία εμφάνιση του αμερικανού προέδρου για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού στο debate, οι πιθανότητες είναι σχετικά υψηλές καθώς το στυλ (sic!) του Τραμπ συγκεντρώνει πολλούς οπαδούς στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ ο στοιχηματισμός για πολιτικά και εκλογές δεν επιτρέπεται. Όμως, εταιρείες ζητούν από το κοινό να συμμετάσχει και μοιράζουν δώρα αξίας έως 100.000 δολάρια.

Όμως, εξειδικευμένες ιστοσελίδες παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών στοιχηματικών.

Οι αμερικανικές στοιχηματικές προσέφεραν δωρέαν στοιχήματα και για το debate με έπαθλα μετρητά ή δώρα. Τα στοιχήματα ήταν του τύπου:

« Θα είναι ο χαρακτηρισμός «Κοιμισμένος Τζο»  ο πρώτος που θα απευθύνει ο Τραμπ;».  «Θα πει περισσότερες φορές τη λέξη “fake news” ή Κίνα;»

Πάντως, πρόεδρος στις ΗΠΑ εκλέγεται όποιος έχει κερδίσει 270 εκλέκτορες, οι οποίοι προέρχονται από κάθε Πολιτεία ξεχωριστά. Όποιος κερδίσει μια Πολιτεία κερδίζει και όλους τους εκλέκτορες. Και το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως από τις 6 αμφίρροπες Πολιτείες καθώς οι υπόλοιπες σπανίως αλλάζουν χέρια.

Γράψτε το σχόλιό σας

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts