ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ο ΥΠΕΞ ασκεί νέου κριτική στους γερμανικούς κανονισμούς εισόδου

Share this

Κριτική στο κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της Γερμανίας προς το αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, που ισχύει από την περασμένη Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, άσκησε το απόγευμα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα με τους ομολόγους του, της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Τσεχίας Τόμας Πάτριτσεκ και της Σλοβακίας Ίβαν Κόρτσοκ.

«Τα υπερβολικά μέτρα είναι δηλητήριο για την ήδη πληγείσα οικονομία», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός, επισημαίνοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19, η προστασία της υγείας πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία της οικονομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επέκρινε για μια ακόμη φορά την δυσανάλογη μεταχείριση από τη γερμανική πλευρά, σε σχέση με την περιοχή Μοζέλ της ανατολικής Γαλλίας, όπου εμφανίστηκε ένας συγκριτικά μεγάλος αριθμός περιπτώσεων παραλλαγών του νέου κορονοϊού.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε το απόγευμα ότι ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας έδειξε ταυτόχρονα πολύ ανακουφισμένος από το γεγονός ότι το πρώτο ανακοινωθέν γερμανικό μέτρο έχει ήδη αποσυρθεί.

Μετά από αυτό, οι μετακινούμενοι, οι μαθητές και τα αγαθά, θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν και πάλι την “Γερμανική Γωνία” (σ.σ. όπως αποκαλείται η εκεί παραμεθόρια περιοχή), και η Αυστρία ελπίζει τώρα ότι θα υπάρξει επίσης σε άλλα σημεία μία ρεαλιστική λύση, που δεν θα είναι εχθρική προς την οικονομία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ίβαν Κόρτσοκ έκανε λόγο μετά την τηλεδιάσκεψη για μία σημαντική συνομιλία, σημειώνοντας ότι υπήρξε διπλωματικό αίτημα να γίνει μια προσαρμογή των γερμανικών συνοριακών μέτρων που παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή αγαθών και να καταστεί δυνατή η ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού.

Έντονη κριτική στους αυστηρότερους κανονισμούς εισόδου που επέβαλε η Γερμανία στα γερμανικά σύνορα με το αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλου και την Τσεχία προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση των μεγάλης μεταδοτικότητας παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, είχε ασκήσει η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήδη την Κυριακή.

“Το de facto σφράγισμα για τους Αυστριακούς της ‘μεγάλης και μικρής γερμανικής γωνίας΄ είναι απολύτως απαράδεκτο, και αυτό το μέτρο της Βαυαρίας (σ.σ. του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου) είναι ανώριμο και προκαλεί μόνο χάος”, είχε καταγγείλει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είχε απαιτήσει να υπάρχει “μέτρο και στόχος” αυστηρότερων μέτρων και είχε προειδοποιήσει κατά “υπερβολικά υπερβολικών βημάτων τα οποία περισσότερη ζημία κάνουν, παρά καλό”.

Η απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία για προερχόμενους από το Τιρόλο τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, εξαιρέσεις προβλέπονταν μόνο για ορισμένους μετακινούμενους για εργασία, εάν αυτοί κρίνονται απαραίτητοι για να συνεχίσει η λειτουργία αναγκαίων για το σύστημα κλάδων.

Share this

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts