ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η Βουλή ενέκρινε τα πρωτόκολλα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το γαλλικό κοινοβούλιο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Eric Feferberg) ενέκρινε χθες Τρίτη τα πρωτόκολλα εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, μετά την ιστορική απόφαση των κυβερνήσεων των δύο σκανδιναβικών χωρών να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Η ψηφοφορία

Τα μέλη της γαλλικής εθνικής αντιπροσωπείας ενέκριναν την ένταξή τους στο NATO με 209 ψήφους υπέρ έναντι 46 κατά, με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων (LR, δεξιά), του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS, κεντροαριστερά), των οικολόγων και της προεδρικής παράταξης, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός (RN, άκρα δεξιά) απείχε και η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερά) καταψήφισε.

Δείτε ακόμα – Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ξανά εδώ

Η Βόρεια Μακεδονία

Την περασμένη εβδομάδα, και η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας κύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία (103 ψήφους «υπέρ» και 2 «κατά») τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις 5 Ιουλίου 2022 στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι και των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τα πρωτόκολλα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Τα πρωτόκολλα προσχώρησης θα τεθούν σε ισχύ όταν όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ενημερώσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κύρωσή τους.

Οι απειλές Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι αν αναπτυχθούν σε αυτές τις δύο χώρες στρατιωτικά τμήματα και στρατιωτική υποδομή, «θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε συμμετρικά και να εκφράσουμε τις ίδιες απειλές σε εκείνα τα εδάφη όπου έχουν προκύψει απειλές για εμάς».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν γρήγορα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts