ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία : Σκληρό lockdown 14 ημερών, όπως το περσινό Πάσχα, ζητά ο υπουργός Υγείας

Ένα «σκληρό» lockdown διάρκειας 10, 14 ημερών, «όπως το προηγούμενο Πάσχα», θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, όπως δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Αν λάβουμε υπόψη μας τους αριθμούς και τις σημερινές εξελίξεις, χρειαζόμαστε για μία ακόμη φορά 10, 14 ημέρες, πραγματικού περιορισμού των επαφών και της κινητικότητάς μας (…) Απαιτείται ένα lockdown παρόμοιο με αυτό του Πάσχα του προηγούμενου έτους», δήλωσε ο κ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος θα ήθελε να γιορτάσει με την οικογένειά του, «αλλά φέτος δεν γίνεται».

Τόνισε μάλιστα ότι «αν είχαμε σπάσει εγκαίρως το τρέχον κύμα, θα μπορούσαμε τώρα να κάνουμε τα πρώτα βήματα ανοίγματος, όπως βλέπουμε σε κάποια κρατίδια και κάποιους δήμους» και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την προστασία του συστήματος υγείας.

Αισιοδοξία για το εμβόλιο Sputnik V

Αναφερόμενος στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που εφαρμόζεται, με τον εμβολιασμό πρώτα των πιο ηλικιωμένων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα η διαδικασία θα επιταχυνθεί σημαντικά, με τη συμμετοχή και περίπου 80.000-100.000 οικογενειακών ιατρών.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Κλάους Τσίχουτεκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ» που είναι αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία τόσο για το εμβόλιο Sputnik V όσο και για αυτά που ετοιμάζουν οι εταιρίες CureVac και Novovac, ενώ, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και όταν χρειάζεται «χτυπούν το καμπανάκι».

Παραλαβή μικρής παρτίδας του εμβολίου της J&J εντός Απριλίου

Η Γερμανία πρόκειται να παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα μονοδοσικών εμβολίων κατά του κοροναϊού της Johnson & Johnson στα μέσα Απριλίου, ανακοίνωσε ακόμη ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν δίνοντας στη χώρα την επιλογή ενός ακόμη εμβολίου, ώστε να επισπευθεί η εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού που εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.

«Θα είναι μόνο μια μικρή παρτίδα στην αρχή», είπε ο Σπαν σε μια τηλεδιάσκεψη και πρόσθεσε ότι αναμένει πως μια αποστολή 275.000 δόσεων του εμβολίου θα φθάσει στη χώρα περί τις 12 Απριλίου.

«Αλλά τουλάχιστον -επειδή περιμένουμε πολύ καιρό για την πρώτη παραλαβή του εμβολίου της J&J- θα παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα των εμβολίων στα μέσα Απριλίου και έπειτα θα αυξηθούν σε εκατομμύρια δόσεις, όπως συμβαίνει με όλες τις παραλαβές (εμβολίων)».

To εμβόλιο της J&J’s, το οποίο έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ στις 11 Μαρτίου, είναι το τέταρτο που λαμβάνει άδεια για χρήση στην ΕΕ έπειτα από εκείνα των Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Moderna.

Έπειτα από την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού που κινήθηκε με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραλαβές των εμβολίων και των περιορισμών στις προμήθειες, η Γερμανία προσβλέπει να επισπεύσει τους εμβολιασμούς από τον επόμενο μήνα όταν αναμένεται ότι θα παραλάβει 15 εκατομμύρια δόσεις από τους τρεις άλλους προμηθευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts