ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία : «Φαβορί» ο Ζέντεν στη μάχη διαδοχής της Μέρκελ – Νέα δημοσκόπηση

To σημερινό ποσοστό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ανέρχεται στο 28%, αλλά θα μπορούσε να φτάσει στο 38% εάν ο κοινός τους υποψήφιος καγκελάριος ήταν ο Βαυαρός πρωθυπουργός και επικεφαλής του CSU, Μάρκους Ζέντερ.

Αντιθέτως, αν υποψήφιος καγκελάριός τους ήταν ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, θα έπεφτε στο 27%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild» και δημοσιεύεται στο φύλλο της Παρασκευής.

Πιο αναλυτικά: Το ποσοστό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ανέρχεται στο 28% και βελτιώνεται κατά 0,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του INSA. Το ποσοστό των Πρασίνων (Die Gruenen) παραμένει μεν υψηλό (20%), αλλά μειώνεται κατά 0,5%, αυτό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και ανέρχεται πλέον στο 18%, ενώ του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει σταθερό (12%), όπως και του Φιλελεύθερου κόμματος (10%). Τέλος, το ποσοστό της  Αριστεράς (Die Linke) αυξάνεται επίσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα και ανέρχεται στο 8%. Άλλα κόμματα, θα ψήφιζε το 4% (-2%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εάν οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, θα ήταν ο κοινός υποψήφιος καγκελάριος των δύο αδελφών κομμάτων (CDU/CSU), τότε θα  έχαναν μία ποσοστιαία μονάδα και θα ελάμβαναν μόνο 27%.

Αντιθέτως, εάν οι ερωτηθέντες γνώριζαν ότι υποψήφιος θα ήταν ο επικεφαλής του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, τότε το ποσοστό τους θα αυξανόταν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες και θα ελάμβαναν 38%.

Ο επικεφαλής του INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ, σχολιάζοντας την εν λόγω δημοσκόπηση είπε στην «Bild»: «Δημοσκοπικά, το ερώτημα ποιος θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος καγκελάριος CDU/CSU έχει ξεκάθαρα απαντηθεί. Επί του παρόντος, οι πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος  ο υποψήφιος των δύο αδελφών κομμάτων CDU και CSU, μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, είναι σημαντικά υψηλότερες με τον Μάρκους Ζέντερ από ό,τι με τον Άρμιν Λάσετ. Μόνο με υποψήφιο καγκελάριο τον Ζέντερ, δεν θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές χωρίς αυτά τα κόμματα. Το ποιος θα είναι ο κοινός τους υποψήφιος καγκελάριος θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών».

Πηγή: Bild

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts