ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάσημος βιολόγος: Σε αυτές τις χώρες δεν θα φτάσει ποτέ το εμβόλιο

Ο Κλάους Στορ είχε προειδοποιήσει από το 2003 για πανδημία – Πότε προβλέπει ότι θα έχουμε εμβόλιο, τι λέει για το νέο κύμα πανδημίας, σε τι ποσοστό θα νοσήσει ο παγκόσμιος πληθυσμός, τι προβλέπει για την ανάπτυξη αντισωμάτων

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Κλάους Στορ προειδοποιούσε τις κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους για μια πιθανή πανδημία.
Και δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος βιολόγος είχε ρόλο – κλειδί στον ΠΟΥ και το 2003 πρωτοστάτησε στις έρευνες που εντόπισαν ως αιτία του SARS έναν κορωνοϊό, θα έπρεπε να τον είχαν ακούσει πιο προσεκτικά. Ο Στορ έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή πανδημία γρίπης των πτηνών και κάλεσε τις χώρες και τις κυβερνήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών με θέμα την αύξηση της παραγωγής εμβολίων σε περίπτωση που εξαπλωνόταν ευρέως σε ανθρώπους.

Τώρα με τον Covid-19, που έχει σκοτώσει πάνω από 600.000 άτομα , ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με αυτό που φοβόταν ο Στορ από το 2003. Ο ίδιος το 2007 έφυγε από τον ΠΟΥ και άρχισε να εργάζεται στην  Novartis. Πήρε σύνταξη δυο χρόνια πριν, ωστόσο δεν σταμάτησε να ασχολείται με το θέμα, το ποίο ζωγραφίζει με μελανά χρώματα.

Μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε ότι ο κορωνοϊός έχει ίδια συμπεριφορά με τις αναπνευστικές νόσους που επιστρέφουν τον χειμώνα.

Όπως λέει θα υπάρξει νέο κύμα και θα είναι πολύ σοβαρό. Πάνω από το 90% του πληθυσμού της γης είναι ευαίσθητο. Εάν δεν επιστρέψουμε ξανά σε σοβαρό lockdown ή παρόμοια μέτρα, ο ιός θα έχει σημαντικό ξέσπασμα. Ο χειμώνας θα έρθει νωρίτερα από το εμβόλιο, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οσο για το πότε προβλέπει να έχουμε εμβόλιο, απαντά ότι χώρες όπως η Γερμανία μπορεί να έχουν μια σημαντική ποσότητα εμβολίων μέχρι τις αρχές του 2021 και η διάθεσή του μπορεί να διαρκέσει τέσσερις, πέντε ή έξι μήνες για τους ηλικιωμένους. Η στρατηγική μπορεί να είναι διαφορετική όμως για μια χώρα όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή ή η Χιλή, που μπορεί να μην λάβουν ποτέ ούτε μία δόση εμβολίου.

Ο κόσμος σύμφωνα με τον Στορ θα χωριστεί σε δυο κατηγορίες ή κάστες: σε αυτές με εμβόλια και σε αυτές χωρίς εμβόλια.

Για την ανάπτυξη αντισωμάτων αναφέρει ότι, όπως εκτιμά, μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους ένα σημαντικό μέρος του κόσμου θα έχει αντισώματα. Αυτό θα αυξηθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Τότε θα υπάρξει ένα τρίτο κύμα, και όταν αυτό τελειώσει, γύρω στο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχει αντισώματα εάν δεν τεθούν σε λειτουργία lockdowns, κάτι που ο ίδιος θεωρεί αμφίβολο.

«Πρέπει να διαθέσουμε όλους τους πόρους που μπορούμε να διαθέσουμε για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι η κοινή λογική μας λέει ότι τα εμβόλια δεν θα είναι διαθέσιμα για την πλειονότητα του κόσμου», αναφέρει και προσθέτει:.

«Ενδέχεται να υπάρχουν, μέχρι το τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επόμενου, μισό δισεκατομμύριο δόσεις. Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι 7,5 δισεκατομμύρια. Ιδιαίτερα στις χώρες που δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές ή τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι αδύναμα και έχουν τεράστιους πληθυσμούς, τι εμβόλια θα μπορούν να έχουν;

Ο ΠΟΥ προσπαθεί να διασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ωστόσο, όπως λέει η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο. Ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια πριν επηρεάσει τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.

«Δεν είναι το εμβόλιο που θα σταματήσει την πανδημία. Ο ιός θα κλείσει τον κύκλο της πανδημίας, καίγοντας κάθε κομμάτι ξηρού ξύλου που θα βρει. Η φωτιά δεν θα σβήσει πριν επηρεαστεί και το τελευταίο ευαίσθητο άτομο.

Τότε το ερώτημα θα είναι ποιον ρόλο θα παίξει το οποιοδήποτε εμβόλιο από εκεί και μετά».

«Μόνο όσοι θα έχουν παραγωγή εμβολίων στο έδαφός τους θα έχουν πρόσβαση σε αυτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ελπίζω ότι δεν πρόκειται να αποδειχθεί αυτό στην πράξη, αλλά φοβάμαι ότι θα γίνει. Αυτό ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις στην πρόληψη για μια επόμενη πανδημία τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα από αυτήν που ζούμε σήμερα», καταλήγει.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts