ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το βλέμμα στην Ουκρανία

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε «επαφή» με τις 900 μονάδες – Οι επενδυτές σπεύδουν να αφομοιώσουν τα πρόσφατα κέρδη – Οι αμφιβολίες για τις ρωσικές δεσμεύσεις «ρίχνουν» τις ευρωαγορέςΚέρδη στην Ασία με οδηγό την Κίνα

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αφομοιώσουν ένας μέρος των πρόσφατων κερδών (5,5% σε δύο ημέρες), έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα στις τελευταίες ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις αλλά και στα υψηλά μερίσματα των εισηγμένων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,44% και διαμορφώνεται στις 886,01 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (889,97 μονάδες). Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,91% και τις 652,95 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώνεται κατά 0,62% και τις 2.148 μονάδες. 

Αφομοίωση των κεκτημένων  

Η ελληνική αγορά, όπως ήταν αναμενόμενο, σπεύδει να κατοχυρώσει τα κέρδη του τελευταίου διημέρου, τα οποία ανέρχονται στο 5,5%, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την «επαφή» με τη ζώνη των 900 μονάδων. Σ’ αυτά τα επίπεδα, εξάλλου, συναντώνται οι επόμενες μεγάλες αντιστάσεις στη μακρά και δύσκολη πορεία ανάκτησης των προ-πολέμου υψηλών (950 – 970 μονάδες). 

Μπορεί, άλλωστε, η χθεσινή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου να καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες για άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να δηλώνουν διστακτικοί, μην δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις και τις προθέσεις του Κρεμλίνου.  

Την ίδια ώρα, ακόμη κι αν είχαμε εκεχειρία το επόμενο πρωί, οι επιπτώσεις του πολέμου αναμένεται να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, το μπαράζ ανατιμήσεων και το ενεργειακό κραχ να πλήττει και τους επόμενους μήνες τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου. 

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική αγορά συνεχίζει να «ποντάρει» στα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες σπεύδουν να ανακοινώσουν τη διανομή γενναιόδωρων μερισμάτων. Την ίδια ώρα, το deal του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την απόκτηση του 45% της ιστορικής ΙΟΝ, οπωσδήποτε, δεν περνάει στα ψιλά της χρηματιστηριακής αγοράς, παρότι πρόκειται για μία μη εισηγμένη βιομηχανία.  

Διορθώνει η Ευρώπη, ανεβαίνει το πετρέλαιο 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,6% και τις 459 μονάδες, με τον γερμανικό δείκτη DAX να χάνει 1%. Οι δείκτες σε Παρίσι και Μιλάνο ακολουθούν στο -0,7% και στο -0,5% αντίστοιχα, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 7.544 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, οι τιμές δείχνουν να ανακάμπτουν εκ νέου, με τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI να αυξάνονται κατά 2,3% και τα 106,6 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια του βρετανικού Brent να ενισχύονται κατά 2% και τα 112,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, σημειώνει κέρδη κατά 0,6% και καθορίζεται στα 1.930 δολάρια ανά ουγγιά.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts