ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ενισχυμένες οι κρατήσεις στη γερμανική αγορά τον Οκτώβριο | “Βαρυχειμωνιά” βλέπει ο κλάδος

Σε ικανοποιητικά επίπεδα, συγκρινόμενα με εκείνα του 2019, διαμορφώθηκαν οι κρατήσεις στη γερμανική αγορά τον Οκτώβριο, όμως οι τελευταίες εξελίξεις στο “μέτωπο” της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού με την Travel Data + Analytics (TDA) στην τελευταία ανάλυσή της να κάνει λόγο ακόμη και για επικείμενη “βαρυχειμωνιά”.

Η νέα χειμερινή περίοδος 2021/22 αρχικά ανέβασε… ταχύτητα, όσον αφορά τον αριθμό των κρατήσεων τον Οκτώβριο: Περίπου το ήμισυ του μηνιαίου τζίρου οφειλόταν σε κρατήσεις για χειμερινές διακοπές, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων όπως οι ΗΠΑ και η Ταϊλάνδη ειδικότερα παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ενώ, την ίδια στιγμή, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι Μαλδίβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλή ζήτηση.

Σωρευτικά, η νέα χειμερινή περίοδος είναι, επί του παρόντος, 31% κάτω από τα επίπεδα πριν από τον κορωνοϊό, το 2019, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν 43% κάτω. Αυτό που ευνοεί την αξιοσημείωτη βελτίωση είναι ότι, αυτά τα προσαρμοσμένα στατιστικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν πλέον χειμερινές διακοπές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 που κρατήθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και αργότερα ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, με τους αριθμούς των κρουσμάτων του κορωνοϊού, να εμφανίζουν, αυτή τη στιγμή, απότομη αύξηση, προβλέπεται, σύμφωνα με την TDA, ότι η ζήτηση για χειμερινές διακοπές θα ανακοπεί εκ νέου. Ήδη, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου, υπήρχε μια ελαφρά πτωτική τάση στις νέες κρατήσεις. Επιπλέον, ορισμένες ταξιδιωτικές χώρες έχουν πλέον ταξινομήσει τη Γερμανία ως “περιοχή κινδύνου”. Οι περιορισμοί εισόδου εξακολουθούν να αφορούν κυρίως μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, όμως είναι αβέβαιο πώς η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων Covid θα φέρει αντιμέτωπη την ταξιδιωτική βιομηχανία με έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων το καλοκαίρι του 2021, έναντι του 2020

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της TDA, οι πωλήσεις τον Οκτώβριο του 2021 διαμορφώθηκαν σε υψηλό επίπεδο, καθώς σχεδόν το ένα πέμπτο του μηνιαίου τζίρου των τουριστικών γραφείων αντιστοιχούσαν σε διακοπές της τελευταίας στιγμής, με αποτέλεσμα η καλοκαιρινή περίοδος του 2021 να εμφανίζεται βελτιωμένη κατά δύο ακόμη ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Από τον Μάιο, οι σωρευτικές απώλειες στις πωλήσεις συνέχισαν να μειώνονται, σε μηνιαία βάση, με το τελικό ποσοστό, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, να διαμορφώνεται στο μείον 54%. Η επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τις καλοκαιρινές διακοπές, εφέτος, εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το συνηθισμένο επίπεδο. Εντούτοις, σε σύγκριση με τη σεζόν του 2020, οι φετινές καλοκαιρινές κρατήσεις είναι πολύ υψηλότερες, σημειώνοντας αύξηση 167%, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια περισσότερες πωλήσεις οργανωμένων ταξιδιών.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts