ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» εντοπίστηκε στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη

κορωνοϊός

Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής της παραλλαγής Όμικρον ΒΑ.2.75.2, η οποία έχει πάρει από τους επιστήμονες το όνομα “Κένταυρος”, εντοπίστηκε στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, σε όλα τα  664 δείγματα που εξετάστηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 22 Ιουλίου 2022 έως 04 Σεπτεμβρίου 2022, απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529), ενώ «ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2)».

Πρόκειται για το υπερμεταδοτικό στέλεχος «Κένταυρος», το οποίο έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα στέλεχος «ενδιαφέροντος», καθώς έχει επικρατήσει σε περιορισμένο αριθμό χωρών.

Οι δύο πιο συχνές υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν στην Ελλάδα είναι το Omicron 4 και το Omicron 5, με τη συντριπτική πλειοψηφία να καταλαμβάνει το BA.5 με ποσοστό 89,7%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 5,5% (Πίνακας 3).

Ενωμεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.470 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.737 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).

Omicron 5: Κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 04 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 89,7%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 5,5% (Πίνακας 3).

Γεωγραφική κατανομή στελέχους Omicron

Όσον αφορά τις υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται παρακάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts