ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

Ο Άμπε ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 39 από τις 47 περιφέρειες της Ιαπωνίας, ενώ την διατήρησε σε ισχύ στην πρωτεύουσα και την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ήρε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλα τμήματα της χώρας αλλά είπε ότι θα συνεχίσει να ισχύει στο Τόκιο έως ότου περιοριστεί ο νέος κορονοϊός.

Ο Άμπε προχώρησε σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε 39 από τις 47 περιφέρειες της Ιαπωνίας αλλά την άφησε σε ισχύ στην πρωτεύουσα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Οζάκα, καθώς προσπαθεί να αμβλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο περιορίζοντας παράλληλα τον ιό.

Ο Άμπε δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να εργάζεται επί ενός δεύτερου πρόσθετου προϋπολογισμού και στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα κάνει περισσότερα βήματα για να αμβλύνει τις δυσκολίες χρηματοδότησης, εάν χρειαστεί.

«Ελέγχοντας παράλληλα όσο είναι δυνατόν την εξάπλωσης του ιού με την υπόθεση ότι ο ιός είναι γύρω μας, θα αποκαταστήσουμε τις συνηθισμένες εργασίες και την καθημερινή ζωή», δήλωσε ο Άμπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Εάν είναι δυνατόν, θα θέλαμε να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από τις 31 Μαΐου και στις άλλες περιοχές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες, καταγράφηκαν 55 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 στο Τόκιο.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κήρυξε πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από ένα μήνα, καλώντας τους πολίτες να μειώσουν τις διαπροσωπικές επαφές κατά 80% για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού και να περιορίσουν τις πιέσεις στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Οικονομολόγοι λένε ότι η εξομάλυνση θα είναι σταδιακή καθώς η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική απέναντι στην πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων, όπως έχει συμβεί σε χώρες σαν τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στους κυβερνήτες των περιφερειών να ζητήσουν από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια τους καθώς και να κλείσουν τα σχολεία και τις επιχειρήσεις, αλλά δεν προβλέπονται κυρώσεις ή πρόστιμα για μη συμμόρφωση.

Κάποιες μη απαραίτητες υπηρεσίες, ακόμα και σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από τον κορονοϊό, έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν, ακόμα και πριν τη σημερινή ανακοίνωση και το εύρος των περιορισμών ποικίλει από περιοχή σε περιοχή.

Ο κυβερνήτης της Οζάκα ανακοίνωσε κριτήρια για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών στις επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Οι 39 περιφέρειες στις οποίες ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αντιστοιχούν στο 54% του πληθυσμού της Ιαπωνίας αλλά η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της οικονομίας.

«Το Τόκιο είναι η καρδιά της ιαπωνικής οικονομίας. Είναι σαν οδηγείς ένα αυτοκίνητο με τρεις τροχούς», δήλωσε ο Τζέσπερ Κολ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων WisdomTree Japan.

Η κυβέρνηση πρόκειται να προσθέσει τέσσερις ακόμα οικονομολόγους στην ομάδα των συμβούλων της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση σε περίπου μία εβδομάδα.

Συνολικά, η Ιαπωνία έχει καταγράψει πάνω από 16.000 κρούσματα του κορονοϊού και 697 θανάτους, σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο NHK.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts