ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: 30 μήνες φυλάκισης στην πρώην αντιπρόεδρο της χώρας

Share this

Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε 30 μήνες φυλάκισης την πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Σαχιντόκχτ Μολαβερντί, αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο γυναικείων και οικογενειακών υποθέσεων.

Η Μολαβερντί κατηγορείτο ότι διέρρευσε απόρρητα κρατικά έγγραφα σε ξένες δυνάμεις και ότι διεξήγαγε πολιτική προπαγάνδα κατά του ισλαμικού καθεστώτος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ίδια αρνείται και τις δύο κατηγορίες.

«Ειδοποιήθηκα για την απόφαση σήμερα το πρωί (…) και σίγουρα θα ασκήσω έφεση», είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Η Μολαβερντί διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ιράν κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Χασάν Ροχανί, μεταξύ 2013 και 2017. Έπειτα ορίστηκε σύμβουλος του προέδρου σε θέμα πολιτικών δικαιωμάτων πριν αποσυρθεί το 2018.

Το 2016 είχε κληθεί από τη δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις για μια υπόθεση «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» αφού η τότε αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «όλοι οι άντρες σε ένα χωριό» στο Σιστάν-Μπαλουχιστάν (νοτιοανατολικά) «εκτελέστηκαν» για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ισχυρισμοί που είχαν κηρυχθεί αβάσιμοι από έναν τοπικό δικαστικό αξιωματούχο.

Η 55χρονη δικηγόρος είναι γνωστή εδώ και χρόνια για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάστηκε επίσης με διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Ιράν.

Share this

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts