ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ισπανία: Από τα μέσα Μαΐου ανοίγουν τα ξενοδοχεία και από τα τέλη Ιουνίου τα αεροδρόμια | Σχέδιο 4 «Φάσεων»

Shutterstock
Σεβίλλη | Shutterstock|By leoks

Από τις 4 Μαΐου θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στην Ισπανία και η νέα «κανονικότητα» αναμένεται να έχει παγιωθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε 4 στάδια και κάθε 14 ημέρες θα υπάρχει επανεξέταση της κατάστασης.

Η διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων φέρει τον τίτλο «Σχέδιο για την ανάπτυξη προς μια νέα κανονικότητα» και θα αποτελείται από τις φάσεις 0,1,2 και 3, κατά τις οποίες ανά 14 ημέρες θα προχωρούν τα νέα μέτρα (ή θα υπάρχει επιστροφή σε πρότερο καθεστώς) εφόσον συμπληρώνονται ορισμένα κριτήρια, αναφέρει ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Pedro Sánchez.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των φάσεων δε θα επιτρέπονται τα ταξίδια εσωτερικού παρά μόνο εάν καθίσταται σημαντική ανάγκη. Η χρήση μάσκας δε θα είναι απαραίτητη αλλά προτείνεται για τη διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου. Μεμονωμένες περιοχές θα μπορούν να εισέρχονται σε νέες φάσεις του σχεδίου νωρίτερα από άλλες, δεδομένων των ρυθμών μετάδοσης, της γενικής κατάστασης του εθνικού συστήματος υγείας και της πληρότητας των ξενοδοχείων.

Η «φάση 0» έχει ήδη τεθεί σε ισχύ στις περισσότερες περιοχές της Ισπανίας, καθώς επιτρέπεται η έξοδος των παιδιών. Από τις 2 Μαΐου αναμένεται να επιτραπεί η έξοδος των ενηλίκων για περιπάτους και για εξωτερικά αθλήματα, ενώ μπορεί να ανακοινωθούν και νέα μέτρα από τις μεμονωμένες αυτόνομες κοινότητες.

1η Φάση

Η «φάση 1» θα ξεκινήσει στις 11 Μαΐου με εξαίρεση το Formentera στις Βαλεαρίδες, και τα La Gomera, El Hierro και La Graciosa στα Κανάρια Νησιά, τα οποία λόγω του μικρού τους μεγέθους θα εισέλθουν στη φάση αυτή από τις 4 Μαΐου.

Η φάση αυτή ονομάζεται «αρχική φάση» και συμπεριλαμβάνει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων και σταδιακή χαλάρωση στον κλάδο της εστίασης. Τα τοπικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν σε ανοικτούς χώρους, αλλά μόνο για το 30% της χωρητικότητας τους. Τα εστιατόρια θα ανοίξουν για take away. Επίσης, προβλέπονται ειδικά μέτρα για άτομα άνω των 60 ετών με στόχο να τους δοθεί η απαραίτητη προστασία.

Προβλεπόμενος χρόνος διάρκειας: 11 έως 24 Μαΐου

2η Φάση

Η 2η Φάση περιγράφεται ως «ενδιάμεση φάση» και αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Μαΐου. Προβλέπεται η επανεκκίνηση των catering στο 30% της πληρότητάς τους. Επίσης, θα προβλέπεται η έκτακτη εκπαίδευση των παιδιών, των οποίων και οι 2 γονείς εργάζονται, αν και τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν ξανά με το νέο σχολικό έτος.

Επιπλέον, θα συνεχιστούν και οι πολιτιστικές δραστηριότητες και θα προσφέρεται μόνο το 30% των διαθέσιμων θέσεων. Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν ξανά, αλλά θα υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και δε θα επιτρέπεται η χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Προβλεπόμενος χρόνος διάρκειας: 25 Μαΐου έως 7 Ιουνίου

3η Φάση 

Η φάση αυτή φέρει την ονομασία «προχωρημένη φάση» και εισηχθεί με την επιτυχημένη ολοκλήρωση των προηγούμενων. Τα μαγαζιά θα μπορούν εξυπηρετούν το 50% του κανονικού αριθμού πελατών υπό τον κανόνα της τήρησης της απόστασης 2 μέτρων.

Ο Pedro Sánchez  δεν προχώρησε σε περαιτέρω πληροφορίες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η έναρξη της αναμένεται στις 8 Ιουνίου. Τότε προβλέπεται η επιστροφή στις παραλίες και οι «κανονικές έξοδοι».

Προβλεπόμενος χρόνος διάρκειας: 8 έως 22 Ιουνίου

Τελευταία Φάση

Η φάση αυτή, γνωστή και ως «νέα κανονικότητα» αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου. Έως τότε δεν επιτρέπονται τα ταξίδια μεταξύ των επαρχιών και των νησιών. Αναμένεται να ανοίξουν τα αεροδρόμια για ξένους τουρίστες, υπό την τήρηση αυστηρών κανόνων και μόνο για περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προβλεπόμενος χρόνος διάρκειας: 22 Ιουνίου έως την εύρεση θεραπείας ή εμβολίου κατά του Κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ 1, ΠΗΓΗ 2

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts