ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Κινδυνεύουν τα σχέδια Κόντε για restart της οικονομίας

Από τις 16 Μαρτίου έως και τις 16 Απριλίου, ο ρυθμός αύξησης νέων κρουσμάτων στο Μιλάνο ήταν 30% υψηλότερος από το επίπεδο σε πανεθμική κλίμακα

Τα επίμονα υψηλά κρούσματα κορωνοϊού στο Μιλάνο απειλούν τα σχέδια του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας.

Αν και η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, το Μιλάνο βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα τελευταίο κύμα και πλέον είναι η επαρχία με τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό.

Το 30ήμερο που ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου, ο ρυθμός αύξησης νέων κρουσμάτων στο Μιλάνο ήταν 30% υψηλότερο από το εθνικό επίπεδο, ενώ οι συνολικοί θάνατοι στη μητροπολιτική περιοχή σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Μάρτιο, εν συγκρίσει με έναν χρόνο πριν. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η πόλη αναγκάστηκε να σταματήσει τις τελετές αποτέφρωσης για τους μη μόνιμους κατοίκους.

Το πλούσιο Μιλάνο, που μπορεί να καυχιέται για τα επίπεδα εκβιομηχάνισης και αποτελεσματικότητας που προσομοιάζουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, σπαράσσεται και από ένα σκάνδαλο στο μεγαλύτερο γηροκομείο της, όπου εκατοντάδες ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Κόντε ετοιμάζεται να ανοίξει τουλάχιστον μερικώς τη χώρα, αρχής γενομένης από τις 4 Μαΐου, αλλά βρίσκεται υπό πίεση από βιομηχανικούς και πολιτικούς κύκλους της Λομβαρδίας, να το κάνει νωρίτερα. Η Ιταλία ανακοίνωσε ελαφρά μείωση νέων κρουσμάτων την Παρασκευή, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ιός δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο.

Τοπικοί ηγέτες λένε ότι η κατάσταση στο Μιλάνο και τις γύρω περιοχές επιβάλλουν την επιφυλακτικότητα.

«Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η τοπική κυβέρνηση ήθελε να κλείσουμε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς γιατί η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Και τώρα θέλουν να επαναλειτουργήσουν τα πάντα;», αναφέρει στο Facebook ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνο, Giuseppe Sala.

Τα ερωτήματα ανάγονται στις αρχές του ξεσπάσματος του ιού στην Ιταλία. Το πρώτο κύμα εκδηλώθηκε σε μια σειρά πόλεων στα νότια και τα ανατολικά του Μιλάνο και από εκεί ξεκίνησαν τα πρώτα lockdown στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στις 8 Μαρτίου ελήφθη η απόφαση να κλείσει όλη η περιοχή. Το κενό αυτό, λένε κάποιοι, άφησε χρόνο στον ιό να εξαπλωθεί.

Η κυβέρνηση της Λομβαρδίας δέχθηκε κριτική από ομάδα επιστημόνων ότι δεν κατάφερε να κάνει τεστ στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας παρά μόνο όταν ήταν πλέον αργά. Επίσης λένε ότι υπήρξε έλλειψη σαφήνειας στον καθορισμό των κόκκινων ζωνών, κυρίως γύρω από το Μπέργκαμο.

Το Μιλάνο ήταν πιο εκτεθειμένο στον έξω κόσμο λόγω των εμπορικών δεσμών του και γι’ αυτό έγινε το επίκεντρο της εξάπλωσης.

Αλλες περιοχές του βιομηχανικού Βορρά, όπως η περιοχή Βένετο, κατάφεραν να περιορίσουν πιο καλά τον ιό.

Ειδικοί αναφέρουν ότι οι πολιτικοί της Λομβαρδίας τα τελευταία 20 χρόνια είχαν ως προτεραιότητα να φτιάχνουν μεγάλα, ιδιωτικά νοσοκομεία, παρά να ενισχύουν το εθνικό σύστημα υγείας. Η εξάπλωση ευνοήθηκε λόγω της κακοδιαχείρισης στα γηροκομεία και της αποτυχίας να παρασχεθούν προστατευτικές μάσκες και στολές στους εργαζομένους υγείας.

Σύμφωνα με έναν οικογενειακό γιατρό σε προάστιο του Μιλάνο, χάθηκε κρίσιμος χρόνος στο να παρασχεθεί στους γιατρούς ο εξοπλισμός που χρειάζονταν για να εργαστούν σε συνθήκες πανδημίας.

Όπως αναφέρει, δυο εβδομάδες μετά την αρχή της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ο ίδιος δεν είχε ακόμα λάβει κανέναν εξοπλισμό από την αρμόδια υπηρεσία υγείας της Λομβαρδίας. Στη συνέχεια, το μόνο που έλαβε ήταν 30 μάσκες.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts