ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κίνδυνος να “καθηλωθούν” χιλιάδες πτήσεις στην Ευρώπη | Η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας απειλή για τις αερομεταφορές

Με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, χιλιάδες πτήσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν εν μέσω της υψηλής, καλοκαιρινής περιόδου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, οι ημερομηνίες του πρώτου “κύματος” απεργιακών κινητοποιήσεων θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, αφού οι εργαζόμενοι στον ευρωπαϊκό οργανισμό διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις, καθώς οι συνομιλίες για τους μισθούς και το ωράριο εργασίας “κατέρρευσαν”.

Έτσι, έως και 12.600 πτήσεις την ημέρα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με πηγή του κλάδου, που επικαλείται η εφημερίδα.

Περίπου το 20 έως 30% των πτήσεων θα “καθυστερούσε το λιγότερο” σε συνθήκες “ολοκληρωτικής απεργίας”, δήλωσε η πηγή στους Times.

Σε επιστολή που τέθηκε υπόψη της εφημερίδας, η Union Syndicale Bruxelles (USB), η οποία εκπροσωπεί τους δημόσιους υπαλλήλους της ΕΕ, δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε απεργίες.

Η επιστολή ανέφερε ότι η υπόθεσή τους ήταν “νόμιμη, ισχυρή και δίκαιη, και προς το συμφέρον του οργανισμού, του διαχειριστή του δικτύου, των ενδιαφερομένων μερών μας (επιχειρησιακά και κράτη μέλη), του ιπτάμενου κοινού στο σύνολό του και εμάς τους ίδιους ως πιστούς υπαλλήλους του οργανισμού”.

Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προκαλούσαν μεγαλύτερη ανησυχία απ’ ό,τι οι διαταραχές, που προκαλούνταν από τα προβλήματα στον τομέα της πληροφορικής.

Τον Μάιο, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, IATA είχε προειδοποιήσει ότι οι εργατικές αναταραχές, ιδίως στη Γαλλία, αποτελούσαν “αιτία ανησυχίας” για τη θερινή περίοδο.

Τα στοιχεία του Eurocontrol σχετικά με τον αντίκτυπο των γαλλικών απεργιών νωρίτερα φέτος έδειξαν ότι οι ακυρώσεις των πτήσεων μπορεί να “εκτοξευθούν” πάνω από το ένα τρίτο.

Η IATA κάλεσε τις κυβερνήσεις να διαθέσουν αποτελεσματικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε βασικές υπηρεσίες όπως ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας να μην διαταράσσουν τις “με κόπο κεκτημένες διακοπές των ταξιδιωτών ή να θέτουν σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης όσων εργάζονται στον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα”.

Τον Ιανουάριο, ο Eurocontrol, ανέφερε: “Το 2023 θα είναι μια χρονιά κρίσιμη για το δίκτυο των αερομεταφορών, απαιτώντας από όλους τους φορείς να βάλουν τα δυνατά τους για να κρατήσουν τις καθυστερήσεις σε χαμηλά επίπεδα, με φόντο τα συνεχιζόμενα ζητήματα εναέριου χώρου, που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα επιπλέον αεροσκάφη στο σύστημα, τις πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις όσον αφορά το προσωπικό, τις αλλαγές στο σύστημα [ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας] και την επιστροφή της ζήτησης από την Κίνα και την Άπω Ανατολή”.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, ενώ τα ζητήματα στελέχωσης μπορεί να επιλύονται σταδιακά, ο κίνδυνος απεργιακών κινητοποιήσεων ως απάντηση στις οικονομικές συνθήκες αυξάνεται.

The post Κίνδυνος να “καθηλωθούν” χιλιάδες πτήσεις στην Ευρώπη | Η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας απειλή για τις αερομεταφορές appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts