ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι όμως, κάτι κινείται

Mέσα στις ζοφερές μέρες που ζούμε υπάρχουν αρκετές αχτίδες ότι στη μετά κορωνοϊό εποχή η χώρα μπορεί να επανεκκινήσει με μεγαλύτερες προοπτικές στον τομέα της οικονομίας.

Δεν είναι όλα βαλτωμένα. Και κυρίως η εικόνα και η αξιοπιστία της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και της χρεοκοπίας.

Σήμερα και παρά τα δεινά της πανδημίας που πλήττει όλη την ανθρωπότητα, η χώρα μας είναι ενεργή στα ραντάρ των ξένων επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης, με θετικό αποτύπωμα.

Το βλέπουμε στις ευνοϊκές εκθέσεις όπου ακόμα και το διογκωμένο εξωτερικό χρέος μας το θεωρούν διαχειρίσιμο.

Το βλέπουμε στα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων, όπου τα δεκαετή βρίσκονται πέριξ του 0,60% και επιτρέπουν στη χώρα να δανείζεται με ευκολία και να αντικαθιστά παλιότερες εκδόσεις που έχουν μεγαλύτερο κόστος, αλλά και να διαθέτει ρευστότητα η οικονομία.

Βλέπουμε ένα επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα εν μέσω υγειονομικής κρίσης τόσο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όσο και σε νέες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Η επένδυση της Microsoft για τα clouds, καθώς και η προχθεσινή της γερμανικής Next e.Go για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα κάτι δείχνουν. Κάτι σηματοδοτούν.

Η εγκατάσταση hubs στην Ελλάδα από αρκετές πολυεθνικές που θα απορροφήσουν εγχώριο επιστημονικό προσωπικό, όπως η προ ημερών απόφαση της Pfizer, αλλά και πολλών άλλων που έχουν ήδη έρθει, κάτι δείχνει.
Η εγκατάσταση data rooms από ξένους κολοσσούς στον τομέα των υπηρεσιών, που απασχολούν εκατοντάδες Ελληνες υπαλλήλους, επίσης κάτι δείχνει.

Τα ξένα funds που οργώνουν την Ελλάδα ψάχνοντας για επενδύσεις των κεφαλαίων τους είναι πλέον μια πραγματικότητα, καθώς κάθε τόσο ανακοινώνονται deals και projects που δίνουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία.

Αλλά και στον χώρο του real estate και κυρίως στα λεγόμενα «ακριβά ακίνητα» (τουριστικά, εμπορικά και κτίρια γραφείων), οι τοποθετήσεις ξένων και Ελλήνων αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ακόμα και στο επί χρόνια σε χειμερία νάρκη Ελληνικό Χρηματιστήριο σπεύδουν εσχάτως να πάρουν θέση πολλοί ξένοι επενδυτές, οι οποίοι προφανώς κάτι βλέπουν για το μέλλον.

Καλά και ελπιδοφόρα έν τινι μέτρω όλα αυτά, θα πει κανείς, αλλά το θέμα είναι αν το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να ακολουθήσει και να συνδράμει όσο χρειάζεται όλους αυτούς τους επενδυτές, αλλά και αυτούς που ακόμα μας διυλίζουν στην πορεία μετάβασης στη νέα εποχή.

Την ψηφιακή.

Αυτό θα το δούμε, αλλά, για να μην είμαστε άδικοι, τα δείγματα γραφής που έχουν δοθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πολύ θετικά. Εχουν γίνει πολλά σε μικρό χρόνο. Απλά μεν, αλλά δεν γίνονταν εδώ και χρόνια και έχουν απλοποιήσει τις επαφές του πολίτη με το κράτος.

Και μένουν πολλά περισσότερα για να αποκτήσει το κράτος μας μια εικόνα εμπιστοσύνης με όσους συναλλάσσονται μαζί του. Να αποτινάξει από πάνω του την αντιπαραγωγική γραφειοκρατία και την ανατολίτικη συναλλαγή.

Να απλοποιηθούν χρονοβόρες διαδικασίες ακόμα και για τα πιο απλά σε άλλες χώρες, όπως η έκδοση μιας άδειας για επένδυση, για ανέγερση μιας παραγωγικής μονάδας, μιας βιομηχανίας, ενός ξενοδοχείου κ.λπ.
Να συντμηθούν οι συναρμοδιότητες και οι αλληλοεπικαλύψεις υπουργείων, περιφερειών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών άλλων φορέων του Δημοσίου, από τα Δασαρχεία μέχρι την Αρχαιολογία.

Κυρίως όμως, και σε αυτό δεν έχει γίνει δυστυχώς τίποτα, να συντομευτεί ο χρόνος απόδοσης της Δικαιοσύνης.

Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό. Αν χρειάζονται προσλήψεις, αν χρειάζεται ψηφιοποίηση, αν χρειάζονται επενδύσεις, αν χρειάζεται να σπάσουν αυγά και να ξυπνήσουν οι φορείς αυτής της ανεξάρτητης εξουσίας ώστε να συντονιστούν με τις απαιτήσεις τόσο της πολιτείας όσο και της εποχής. Πάντως, κάτι πρέπει να γίνει από χθες.

Και κυρίως να περιορίσουμε όλοι εμείς τη συνεχή γκρίνια και το σηκωμένο καταγγελτικό δάχτυλο. Κριτική με εποικοδομητικές προτάσεις για να πάμε όλοι μαζί μπροστά. Διότι εντέλει μια ζωή σ’ αυτό τον τόπο όλοι καταγγέλλουν, όλοι στηλιτεύουν, όλοι αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα, αλλά το διά ταύτα, δηλαδή το να ανασκουμπωθούμε όλοι μαζί, ο καθένας από το πόστο του, και να τα αλλάξουμε όλα, δεν το ’χουμε δει ακόμα.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts