ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιμακωτά σταματούν τα 800άρια: 533 ευρώ για 30 μέρες ή 355 για 20 ημέρες

Αποζημίωση 17,77 ευρώ τη μέρα από τις 4 Μαΐου –Βρούτσης: Συμψηφισμός επιδομάτων για τους υπό αναστολή εργαζομένους πληττόμενων επιχειρήσεων

Όπως αναφέρεται στη νέα ΠΝΠ, μπαίνει τέλος στα 800 ευρώ κατά τη β΄φάση της κρίσης και μόλις ξεκινήσουν να δουλεύουν οι επιχειρήσεις. Όπως είχε προαναγγείλει από την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον THEMA FM 104.6, με την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πάρουν άλλη μορφή τα μέτρα κρατικής βοήθειας. Πολλά αλλάζουν από τον Ιούνιο και περιορίζονται τα 800 ευρώ που δίνει τώρα η Πολιτεία.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αντί για 800 ευρώ για 45 ημέρες αναστολής λειτουργίας, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις θα δικαιούνται 17,77 ευρώ την ημέρα από το Κράτος για κάθε μέρα μέχρι τη στιγμή που θα βγουν από την αναστολή.

Δηλαδή πχ 533,33 ευρώ αν συμπληρώσουν 30 ημέρες (μετά τις πρώτες 45 που ήδη συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν τις ημέρες αυτές) ή 355,4 ευρώ για 20 ημέρες. Από την ημέρα εκείνη και μετά που δεν θα πληρώνει πλέον το Κράτος τα 800άρια, οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργούν θα αναλαμβάνουν και το κόστος της μισθοδοσίας.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης δεν καθορίζεται στην ΠΝΠ αλλά παραπέμπεται σε ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Το πλήρες ποσό των 534 ευρώ θα λάβουν όσοι μισθωτοί μείνουν σε αναστολή καθόλη την διάρκεια της παράτασης των 30 ημερών, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Μαίου.

«Τώρα είναι η πρώτη φάση αλλά η δεύτερη φάση δεν θα έχει την ίδια μορφή με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες αντιμετώπιση της κρίσης» είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ThemaFM 104.6 «γιατί κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα ήταν βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο»

«Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει» δήλωσε ο κ.Σταϊκούρας και τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή».

Από τις 4 Μαΐου διακόπτονται όχι μόνον τα 800 ευρώ αλλά και οι παροχές έκπτωσης ενοικίου ή αναστολές φόρων και μετά, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που θα ξεκινήσουν ξανά να εργάζονται. Και αυτό θα γίνεται επίσης «σκαλωτά» δηλαδή την ημέρα που θα ξεκινούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους την επαναλειτουργία τους.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts