ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Κίνδυνος για καταστροφή καλλιεργειών στη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται επειγόντως 90.000 εργάτες για τη συγκομιδή των καλλιεργειών, οι οποίες διαφορετικά θα «πεθάνουν» στα χωράφια, την ώρα που ο κίνδυνος για ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο ως απόρροια των έκτακτων μέτρων πρόληψης και προστασίας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, είναι ορατός.

Χρειάζονται επειγόντως μέτρα για να μεταφέρουν γεωργούς από την ανατολική Ευρώπη που θα συλλέξουν τα προϊόντα, διαφορετικά τα φρούτα και τα λαχανικά θα παραμείνουν άθικτα.

Ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη ναυλώσει αεροπλάνα για να μεταφέρουν εργατικό δυναμικό από την ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, οι αγροτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι, ενόψει της τεράστιας αναστάτωσης του αγροτικού τομέα που προκλήθηκε από την εξάπλωση του κοροναϊού, η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να βοηθήσει στην οργάνωση περισσότερων πτήσεων.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, περίπου 90.000 θέσεις εργασίας πρέπει να καλυφθούν. Ένας κορυφαίος προμηθευτής αναζητούσε τρόπο να μεταφέρει στη χώρα περίπου 10.000 εργαζόμενους – μισούς από την ΕΕ και τους υπόλοιπους από τη Ρωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία. Όμως, όλες οι χώρες εκτός ΕΕ είναι κλειστές.

Η Stephanie Maurel, διευθύνουσα σύμβουλος της Concordia, δήλωσε πως μια λύση -όχι όμως επαρκή- αποτελεί η Βουλγαρία. Παρ’ όλο που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση καραντίνας, οι αγρότες κατατάσσονται ως βασικοί εργαζόμενοι και μπορούν να μετακινηθούν σε όλη τη χώρα. Όμως, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία έχουν καθηλώσει τα αεροπλάνα τους.

«Μιλάμε για ναύλωση αεροσκαφών για να φέρουμε τους εργαζόμενους» είπε η Maurel. «Κόστος περίπου 10.000 λιρών για πτήση μιας ώρας με 229 άτομα. Η Maurel, η οποία δήλωσε ότι το σχέδιο συζητήθηκε ενεργά τόσο από την Εθνική Ένωση Αγροτών όσο και από την Ένωση Εργοδοτών, ζήτησε από την κυβέρνηση να βοηθήσει στην παροχή επείγουσας σαφήνειας.

Η λύση που προκρίνουν

Από την πλευρά του ο Nick Marston, ο οποίος εκπροσωπεί καλλιεργητές φρούτων, αναγνώρισε ότι «εισερχόμαστε σε πρωτοφανή περίοδο».

Σύμφωνα με τον Guardian, πέρυσι, το 98% των συλλεκτών οπωροκηπευτικών -που τώρα ταξινομούνται ως «βασικοί εργάτες»- προέρχονταν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, η μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι βρετανοί παραγωγοί έρχονται σε επαφή με εταιρείες στον τομέα της φιλοξενίας για να προσλάβουν εργατικό δυναμικό που έχει απολυθεί.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την ικανότητα των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου να μας βοηθήσουν» δήλωσε ο Marston. «Μπορεί να είναι άνθρωποι από την Ανατολική Ευρώπη που εργάζονταν εδώ στον τομέα της φιλοξενίας, οι οποίοι είναι σχετικά νέοι και δεν έχουν πολλούς δεσμούς και θέλουν μια εργασία που να πληρώνει εύλογη αμοιβή υπό καλές συνθήκες».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts