ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στην Αττική, ανησυχία για την εξάπλωσή του|Μάσκα στις πλατείες|Ανακοινώσεις Χαρδαλιά|VIDEO

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο γεωγραφικός τους εντοπισμός στην Αττική, σε εστίες υπερμετάδοσης και η σημαντική αύξηση των πιέσεων στο σύστημα Υγείας, οδήγησε την κυβέρνηση στην λήψη έκτακτων μέτρων, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από λίγα λεπτά από τον υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, επιβάλλονται τα εξής περιοριστικά μέτρα στην Αττική, από αύριο το πρωί, έως τις 30 Σεπτεμβρίου:

  • xardaliasσε όλες τις συναυλίες σε υπαίθριους χώρους το όριο μειώνεται από το 75% στο 50%, με μόνο καθήμενους. Δεν θα σερβίρεται αλκοόλ
  • τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική και οι μουσικές σκηνές, αναστέλλουν την λειτουργία τους για 14 ημεέρες
  • η χωρητικότητα στους κινηματογράφους μειώνεται στο 60% και γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας
  • η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εργασίας, δημοσίους και ιδιωτικούς και σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου (στάσεις μέσων μεταφοράς, πλατείες, κ.λπ.)
  • ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
  • ειδικά μέτρα για τις λαϊκές αγορές (μάσκες από πωλητές και καταναλωτές, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων, κ.λπ.)
  • ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
  • αλλαγή των ωρών λειτουργίας του Λιανεμπορίου, από τις 10.00, με εξαίρεση τους φούρνους, τα σούπερ μάρκετς και τα καταστήματα τροφίμων
  • σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών συστήνεται μεγάλη προσοχή

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα αυτά έχουν αποφασιστεί και για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι από τις 11 Σεπτεμβρίου η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίς έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.  Επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές έχουν χαρακτηριστεί οι περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας, καθώς και οι δήμοι Σαντορίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου, Αντίπαρου και Βόλου. Σε αυτές τις περιοχές ισχύει απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, καθώς και ανώτατο όριο 50 ατόμων για δημόσιες εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 310 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 197 στην Αττική, ενώ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 67.

Όπως είπε χαραλτηριστικά ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, “…ο ιός επιδεικνύει ανησυχητική αντοχή, παρά τα μέτρα, με πάνω από 300 κρούσματα καθημερινά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω τοπικών εστιών υπερμετάδοσης. Υπάρχει πλέον πίεση στο σύστημα Υγείας και η Αττική εμφανίζει δυσανάλογα μεγάλες καταγραφές, σε σχέση με τον πληθυσμό”. Και συμπλήρωσε: “Ο συγχρωτισμός και οι κοινωνικές επαφές, είναι  υπεύθυνες για την υπερμετάδιση του ιού που έχει πλήξει τα μεγάλα αστικά κέντρα παγκοσμίως. Η Νέα Υόρκη που είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την Αθήνα, έχει 242.000 κρούσματα και 24.000 θανάτους μέχρι τώρα”.

Και κατέληξε: “Πρέπει να μειωθεί η μετάδοση του ιού, μέσω της μείωσης του συγχρωτισμού αγνώστων ατόμων”.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts